Accident aviatic în masivul Piatra Craiului

Marți, 29 Octombrie 2019Brasov
Sursa Foto: ISU Brasov

Accident aviatic in masivul Piatra Craiului | imaginea 1 Vineri, 25 octombrie, a.c., s-a desfășurat un exerciţiu privind gestionarea unei situaţii de urgență în urma unui accident aviatic. S-au primit mai multe apeluri în dispecerat care anunțau prabușirea unui elicopter în munții Piatra Craiului. Apelanţii nu au ştiut să indice cu precizie zona în care a avut loc incidentul.

Imediat s-a verificat la Romatsa și, într-adevar, s-a confirmat dispariţia aparatului de zbor de pe radare. Au fost furnizate şi coordonatele GPS şi, după ce s-a declanşat Planul Roşu la nivelul judeţului Brașov, au fost trimise echipe mixte de căutare şi salvare formate din pompieri, jandarmi montani şi salvamontişti. De asemenea, au fost alertate toate forţele care intervin în aceste situaţii: IJJ, Salvamont, UPU-SMURD, IGAV, Crucea Roșie, Asociaţia de Salvatori 4×4 Rescue.

În elicopter se aflau 8 persoane (2 piloţi şi 6 pasageri). S-a solicitat şi un elicopter de la IGAV. Având în vedere ca elicoperul căzuse într-o zonă muntoasă, au fost solicitaţi să intervină în sprijin şi echipe de la Asociația Salvatorilor Voluntari 4×4.

După un traseu dificil salvatorii au ajuns la victime. Două persoane erau în stop cardio-respirator, iar celelalte şase suferiseră multiple traumatisme.

Imediat s-a intervenit pentru acordarea asistenţei medicale, iar la o distanță de aproximativ 400 metri, s-a reuşit amplasarea unui punct medical avansat. Una dintre victime care era în stop cardio- respirator a decedat, din păcate. Celelate persoane au primit îngrijiri medicale, au fost triate şi transportate la spital.

Scopul exerciţiului este de pregătire, antrenare, perfecționare şi verificare a capacităţii de gestionare a unei situaţii de urgență generate de un accident aviatic a tuturor structurilor care intervin, cât şi creșterea nivelului de răspuns în aceste situații. Totodată, s-a urmărit și îmbunătățirea colaborării înterinstituţionale.

Galerie imagini

 

Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.