Exercițiu amplu desfășurat de ISU Sibiu cu tema „Intervenție în caz de cutremur"

Luni, 14 Octombrie 2019Sibiu
Sursa Foto: ISU Sibiu

Exercitiu amplu desfasurat de ISU Sibiu cu tema  Interventie in caz de cutremur | imaginea 1 Joi, 10 octombrie, a.c., începând cu ora 11:00, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Cpt. Dumitru Croitoru” al judeţului Sibiu a organizat și desfășurat un exerciţiu combinat în vederea antrenării structurilor de management şi cu forţe în teren, în municipiul Sibiu, la Colegiul Tehnic „Independența" Sibiu, str. Ocnei, având ca temă producerea unui cutremur de mari proporţii cu epicentrul în Munţii Făgăraş în urma căruia a fost afectată clădirea unităţii de învăţământ, urmat de un incendiu.

Scenariul a fost următorul:

În ziua de 10 octombrie, a.c., la ora 10:50, s-a produs în România un cutremur de mari proporţii, cu magnitudinea de 7,5 grade pe scara Richter, la adâncimea de 140 km. Cutremurul a avut epicentrul în zona seismică Făgăraş, iar durata acestuia a fost de 57 secunde. Unda seismică a avut ca axă de deplasare direcţia sud vest (Bucureşti - Alexandria) şi zona de centru a ţării (Braşov - Sibiu). Unda seismică a avut o replică ce a afectat zona municipiului Sibiu şi împrejurimile, au fost afectate clădirile cu rezistenţă antiseismică moderată, au apărut avarii la structurile de rezistenţă proiectate antiseismic, s-a distrus zidăria de umplutură şi ornamentele.

În acest context clădirea Colegiului Tehnic ,,Independenţa” este avariată prin prăbuşirea parţială a unor elemente de construcţie şi blocarea căilor de evacuare. Astfel, cadrele didactice şi elevii sunt evacuaţi din incinta unităţii de învăţământ.

Exercitiu amplu desfasurat de ISU Sibiu cu tema  Interventie in caz de cutremur | imaginea 2

În urma producerii unei replici a cutremurului, responsabilul pentru situaţii de urgenţă din cadrul Colegiului Tehnic ,,Independenţa” Sibiu a informat Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă "Cpt. Dumitru Croitoru" al judeţului Sibiu prin SNUAU 112 cu privire la faptul că în incinta unităţii de învăţământ au fost surprinşi sub dărâmături 15 elevi. La etajul al III-lea o grindă din beton de susţinere a planşeului clădirii a cedat şi a fost avariată conducta de alimentare cu gaze naturale în perimetrul sălii în care este dispusă centrala termică, în interiorul acesteia acumulându–se gaze care au dus la producerea unei explozii urmată de un incendiu.

Peste 150 de pompieri militari organizați in echipe mixte de cautare-salvare, alături de specialiști din cadrul Inspectoratului de Poliție județean, Inspectoratului de Jandarmi județean , Poliţia Locală, UPU Sibiu și echipaj canin din cadrul Centrului Chinologic Sibiu, precum și echipaje SAJ Sibiu, au intervenit pentru salvarea și acordarea primului ajutor calificat victimelor (elevilor) surprinse sub dărâmături și restabilirea stării de normalitate în urma efectelor cutremurului. Pompierii militari au intervenit cu peste 20 de autospeciale de stingere și salvare de la înălțime, descarcerare etc. pentru localizarea și lichidarea incendiului ce a avut loc în spațiul centralei termice.

Scopul acestui amplu exercițiu a fost acela de verificare a unor aspecte care vizează planificarea, organizarea, coordonarea, conducerea și desfășurarea intervenției cu forțe și mijloace împreună cu cele primite în sprijin de la instituţiile cu rol secundar, specifice etapelor I și II, pentru limitarea efectelor situaţiilor de urgenţă generate de un cutremur în urma căruia a rezultat avarierea clădirii Colegiului Tehnic "Independenţa" Sibiu.

Galerie imagini

 

Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.