Explozie a unor acumulări de gaz metan la un operator economic

Marți, 03 Decembrie 2019Bistrita-Nasaud
Sursa Foto: Facebook ISU Bistrita-Nasaud

Explozie a unor acumulari de gaz metan la un operator economic | imaginea 1 Condus de ISU Bistrița - Năsăud, exercițiul județean EXCOM_SEVESO s-a desfășurat joi, 28 noiembrie, a.c., în municipiul Bistrița, la un operator economic – producător de baterii auto şi a avut ca scop testarea modului de acțiune al componentelor Sistemului Naţional de Management în Situaţii de Urgenţă pentru gestionarea unei situații de urgență generată de o explozie a unor acumulări de gaz metan în apropierea zonei unde sunt vehiculate și depozitate substanțe periculoase.

Exercițiul s-a desfăşurat pe baza unui scenariu fictiv şi a avut drept scop antrenarea şi testarea personalului de la locul de muncă ce asigura prima intervenție (Serviciul Privat pentru Situații de Urgență al operatorului), structurilor de decizie, de conducere şi de coordonare a acţiunilor şi activităţilor specifice managementului unei situaţii de urgenţă, precum și echipajelor specializate în misiuni de salvare/evacuare, decontaminare şi acordarea primului ajutor medical de urgenţă persoanelor afectate de situaţia de urgenţă produsă.

Partenerii instituționali, Instituţia Prefectului Bistrița – Năsăud, Inspectoratul pentru Situații de Urgență ”Horea” al județului Mureș cu echipajul care încadrează autospeciala CBRN, S.C. Aquabis S.A. Bistrița, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Bistrița-Năsăud, Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Bistrița – Năsăud, Direcția de Sănătate Publică Bistrița – Năsăud, Serviciul de Ambulanţă Judeţean Bistrița – Năsăud, U.P.U. – S.M.U.R.D. Bistrița – Năsăud, Agenția de Protecție a Mediului Bistrița – Năsăud, Sistemul de Gospodărire a Apelor Bistrița - Năsăud și Garda de Mediu – Comisariatul Județean Bistrița-Năsăud au contribuit activ, în funcție de competențele legale, la gestionarea situației operative din teren.

Trebuie subliniată deschiderea și disponibilitatea producătorului de baterii care, prin politicile implementate în ultimii 30 de ani, și-a concentrat eforturile pentru reducerea la minim a gradului de risc privind poluarea mediului şi pentru a da încredere populaţiei, că emisiile rezultate în procesele de producţie, sunt menţinute sub control şi se încadrează sub limitele legale.

Reprezentanţii ISU Bistriţa-Năsăud asigură opinia publică de necesitatea organizării și desfășurării acestor exerciții de amploare cu mijloace și forțe în teren, în vederea integrării resurselor umane și tehnico – materiale în mecanismul național de intervenție și, pe această cale, informează cetățenii județului Bistrița–Năsăud că acoperirea nevoilor operative pe timpul desfășurării exercițiului nu a fost afectată în niciun fel, misiunile pentru gestionarea situațiilor de urgență desfășurându-se în condiții normale.

Galerie imagini

 

Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.