Accident chimic produs în comuna Costeşti - exerciţiu de amploare

Duminică, 01 Martie 2020Vaslui
Sursa Foto: Facebook ISU Vaslui

Accident chimic produs in comuna Costesti   exercitiu de amploare | imaginea 1 În data de 26 februarie, a.c., în intervalul orar 11.30 – 13.00, sub organizarea Comitetului Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) și în preambulul Zilei Protecţiei Civile în România, pe Drumul European 581 s-a desfășurat exercițiul de comandă și cooperare cu tema: ”Intervenția forțelor și mijoacelor pentru limitarea și înlăturarea urmărilor unui accident chimic produs în comuna Costeşti”.

Exercițiul a avut loc pe DE 581, în dreptul parcării S.C. Plantago S.R.L. Vaslui.

Scenariul exercițiului: În data de 26 februarie, ora 11:20 pe DE 581, în localitatea Costeşti, conducătorul unui autoturism pierde controlul direcţiei de mers şi pătrunde în parcarea SC Plantago SRL unde acroşează un tractor care tracta o cisternă încărcată cu 2.000 litri de soluţie de substanţă pesticidă utilizată în agricultură. În urma coliziunii dintre cele două autovehicule a rezultat fisurarea cisternei şi avarierea gravă a autoturismului.

În autoturism se aflau două persoane care au rămas încarcerate. Şoferul tractorului şi o parte din personalul de pază al SC Plantago SRL (veniţi în sprijinul celor două victime) s-au intoxicat cu substanţa chimică, doi dintre aceştia fiind în stare de inconştienţă.

În urma accidentului dintre cele două autovehicule, cisterna s-a fisurat, iar substanţa chimică a început să se scurgă formând un nor toxic care se deplasa pe direcţia vântului (spre sud - vest), punând în pericol angajaţii societăţii din apropiere, în acelaşi timp existând un pericol real în a polua terenurile agricole din apropiere, precum şi pânza freatică.

Din cauza faptului că şoferul tractorului şi-a pierdut cunoştinţa, nu se cunoaşte cu exactitate denumirea substanţei chimice transportate, cunoscându-se doar că substanţa deversată este un pesticid neurotoxic utilizat în agricultură.

Accident chimic produs in comuna Costesti   exercitiu de amploare | imaginea 2

Ca urmare a fost declanșat Planul Roșu de Intervenție al județului Vaslui. Au intervenit:

  • Inspectoratul pentru Situații de Urgență ”Podul Înalt” al județului Vaslui cu 2 ofițeri și 27 de subofițeri, precum și cu nouă (9) autospeciale (autospeciale de stingere cu apă și spumă, autospeciale pentru descarcerarea grea, autospecială pentru transport personal şi victime multiple, ambulanțe);
  • Inspectoratul pentru Situații de Urgență “Maior Constantin Ene” al județului Bacău – 1 autospecială CBRN şi 4 subofiţeri;
  • Comitetul Local pentru Situații de Urgență Costeşti – 1 autoturism şi 5 persoane;
  • Inspectoratul de Poliție al județului Vaslui – 3 autospeciale și 6 cadre;
  • Inspectoratul de Jandarmi al județului Vaslui – 1 autospecială și 4 subofițeri;
  • Serviciul de Ambulanță al județului Vaslui – 1 ambulanță și 3 cadre;
  • Unitatea Militară 01776 Huşi – 1 autospecială de cercetare TAB CBRN, 1 autospecială pentru decontaminare tehnică şi teren şi 10 militari;
  • Agenţia pentru Protecţia Mediului – 1 autoturism şi 2 lucrători; -Garda de Mediu Vaslui – 1 autoturism cu 2 lucrători; - UPU SMURD Vaslui – personal medical şi aparatură medicală.

La ora 13.00 a încetat Planul Roșu de Intervenție al județului Vaslui. Acțiunea a fost condusă de inspectorul șef al Inspectoratului pentru Situații de Urgență ”Podul Înalt” al județului Vaslui, colonel Mihai Ciprian Mitrea, coordonatorul exercițiului, în calitate de șef al Comitetului Județean pentru Situații de Urgență fiind prefectul județului Vaslui, domnul Mircea Gologan.

Galerie imagini

 

Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.