Exercițiu tactic desfăşurat de pompierii călărășeni la Spitalul de Pneumoftiziologie

Marți, 09 Martie 2021Calarasi
Sursa Foto: Facebook ISU Calarasi

Exercitiu tactic desfasurat de pompierii calaraseni la Spitalul de Pneumoftiziologie | imaginea 1 Vineri, 05 martie a.c., Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Barbu Ştirbei” al judeţului Călăraşi a desfăşurat, pe parcursul a 90 de minute, un exerciţiu tactic de cooperare la care au participat: forţe şi mijloace ale I.S.U. „Barbu Ştirbei” al judeţului Călăraşi și cadre medicale şi reprezentanți ai Spitalului de Pneumoftiziologie.

Tema exerciţiului tactic de cooperare a urmărit modul de acţiune al forţelor cu atribuţii în managementul situaţiilor de urgenţă in cazul producerii unor situaţii de urgenţă in zona de competenţă a I.S.U. “Barbu Ştirbei” Călărași şi asigurarea unui răspuns coordonat al tuturor structurilor cu atribuţii de intervenţie în cazul producerii unui incendiu cu manifestări deosebit de rapide si efecte limitate in timp.

Scopurile generale ale acestei aplicaţii tactice au fost următoarele: verificarea concepţiei de acţiune stabilită prin planul desfăşurării exerciţiului tactic şi a capabilităţilor de intervenţie la nivelul zonei de competenţă a I.S.U. Călăraşi; elaborarea concepţiei specifice privind planificarea, pregătirea, organizarea şi desfăşurarea acţiunilor de răspuns, precum şi concepţia de acţiune în situaţii de urgenţă; evaluarea eficienţei intervenţiei autospecialelor, a echipajului SMURD, a echipajelor de descarcerare, precum şi a necesarului de resurse umane, materiale şi financiare pentru gestionarea situaţiilor de urgenţă cu forţele proprii; evaluarea consecinţelor probabile ale surselor de risc şi pregătirea psihologică a personalului în vederea realizării unei intervenţii eficiente; organizarea cooperării între forţele participante şi stabilirea necesarului de forţe, mijloace şi echipamente specifice necesarue pentru situaţia cea mai nefavorabilă; verificarea practicabilităţii căilor de acces şi de amplasare a autospecialelor de intervenţie; verificarea eficientei procedurilor de intervenţie pentru situaţiile tactice simulate, conducerea într-o concepţie unitară a acţiunilor de intervenţie.

De asemenea, pe timpul desfășurării exerciţiului s-a urmărit verificarea posibilităților de amplasare a autoscării şi accesul la fațadele clădirilor din incinta spitalului, precum și instruirea cu personalul spitalului privind intervenţia in caz de incendiu.

Aplicația tactică de cooperare cu forțe și mijloace în teren s-a desfășurat în condiții optime, fiind bifate în mare măsură cererile scenariului de intervenție, s-au simulat mai multe proceduri de intervenţie, iar la final, s-a putut spune că exercițiul s-a dovedit a fi un bun antrenament, astfel ca într-o situație reală cei implicați să fie pregătiți și să știe ce au de făcut.

Astfel de exerciții de cooperare se vor mai desfășura și în următoarele săptămâni, în concepții asemănătoare, astfel încât personalul participant să poată deprinde abilități eficiente de salvare în condițiile cele mai vitrege de intervenție.

Galerie imagini

 

Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.