Seism major la nivelul oraşului Panciu - exerciţiu tactic

Miercuri, 26 Mai 2021Vrancea
Sursa Foto: Facebook ISU Vrancea

Seism major la nivelul orasului Panciu   exercitiu tactic | imaginea 1 Joi, 20 mai a.c., Inspectoratul pentru Situații de Urgență ”Anghel Saligny” al județului Vrancea a organizat un exercițiu pentru gestionarea situațiilor de urgență generate de un seism major la nivelul orașului Panciu.

Exercițiul a avut ca temă: 𝑨𝒄𝒕𝒊𝒗𝒊𝒕𝒂𝒕𝒆𝒂 𝑪𝒐𝒎𝒊𝒕𝒆𝒕𝒖𝒍𝒖𝒊 𝑱𝒖𝒅𝒆𝒕̧𝒆𝒂𝒏 𝒑𝒆𝒏𝒕𝒓𝒖 𝑺𝒊𝒕𝒖𝒂𝒕̧𝒊𝒊 𝒅𝒆 𝑼𝒓𝒈𝒆𝒏𝒕̧𝒂̆ 𝑽𝒓𝒂𝒏𝒄𝒆𝒂 𝒔̧𝒊 𝒂 𝒊𝒏𝒔𝒕𝒊𝒕𝒖𝒕̧𝒊𝒊𝒍𝒐𝒓 𝒄𝒖 𝒂𝒕𝒓𝒊𝒃𝒖𝒕̧𝒊𝒊 𝒊̂𝒏 𝒅𝒐𝒎𝒆𝒏𝒊𝒖, 𝒑𝒆𝒏𝒕𝒓𝒖 𝒈𝒆𝒔𝒕𝒊𝒐𝒏𝒂𝒓𝒆𝒂, 𝒎𝒐𝒏𝒊𝒕𝒐𝒓𝒊𝒛𝒂𝒓𝒆𝒂, 𝒐𝒓𝒈𝒂𝒏𝒊𝒛𝒂𝒓𝒆𝒂 𝒄𝒐𝒏𝒅𝒖𝒄𝒆𝒓𝒊𝒊, 𝒄𝒐𝒐𝒓𝒅𝒐𝒏𝒂𝒓𝒆𝒂 𝒂𝒄𝒕̧𝒊𝒖𝒏𝒊𝒍𝒐𝒓 𝒔̧𝒊 𝒊𝒏𝒕𝒆𝒓𝒗𝒆𝒏𝒕̧𝒊𝒂 𝒊̂𝒏 𝒔𝒄𝒐𝒑𝒖𝒍 𝒍𝒊𝒎𝒊𝒕𝒂̆𝒓𝒊𝒊 𝒔̧𝒊 𝒊̂𝒏𝒍𝒂̆𝒕𝒖𝒓𝒂̆𝒓𝒊𝒊 𝒖𝒓𝒎𝒂̆𝒓𝒊𝒍𝒐𝒓 𝒑𝒓𝒐𝒅𝒖𝒔𝒆 𝒅𝒆 𝒖𝒏 𝒔𝒆𝒊𝒔𝒎 𝒎𝒂𝒋𝒐𝒓, 𝒊̂𝒏 𝒋𝒖𝒅𝒆𝒕̧𝒖𝒍 𝑽𝒓𝒂𝒏𝒄𝒆𝒂.

Conform scenariului exercițiului, în zona seismică Vrancea s-a produs un cutremur cu magnitudinea de 7 grade pe scara Richter, la adâncimea de 120 km, cu epicentrul în munții Vrancei. Județele mai afectate de pe teritoriul României au fost Bacău, Buzău, Galați, Iași, Prahova, Vaslui, Vrancea, Teleorman și municipiul București, unde s-au produs incendii și o serie de avarii. La nivelul județului Vrancea, din punct de vedere al răniților și distrugerilor, situația cea mai gravă s-a înregistrat în orașul Panciu.

În urma producerii seismului, au fost afectate mai multe clădiri din orașul Panciu, printre care cele mai grave distrugeri le-au suferit cinematograful aflat în reabilitare și Liceul ”Al.I.Cuza”, ambele situate pe B-dul independenței. Astfel, în urma prăbușirii unor elemente de construcție ale cinematografului 6 lucrători, posibil răniți, au fost surprinși în interior. Totodată, o persoană a fost surprinsă în interiorul unui bloc al cărui acoperiș a luat foc.

Pentru înlăturarea efectelor negative produse și remedierea avariilor înregistrate, a fost necesară activarea Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Vrancea. Structurile profesioniste pentru situații de urgență, precum și celelalte instituții cu atribuții în domeniu au acționat pentru salvarea victimelor, evacuarea populației, deblocarea căilor de acces, acordarea primului ajutor de bază și restabilirea funcționării rețelelor de distribuție a utilităților publice (energie electrică, apă și gaze).

Având în vedere amploarea și complexitatea evenimentelor produse în urma seismului, la exercițiu au participat echipaje din cadrul: Inspectoratului pentru Situații de Urgență ”Anghel Saligny” al județului Vrancea, U.P.U. – S.M.U.R.D. Vrancea, Serviciului de Ambulanță Județean Vrancea, Inspectoratului de Jandarmi Județean Vrancea, Inspectoratului de Poliție Județean Vrancea, Ministerului Apărării Naționale – Garnizoana Focșani, Comitetului Local pentru Situații de Urgență Panciu, Inspectoratului de Stat în Construcții Vrancea, D.E.E.R. – S.D.E.E. Focșani, S.C. Gazmir S.R.L. Iași și Companiei de Utilități Publice Focșani.

Fiecare instituţie cu atribuţii în gestionarea situaţiilor de urgenţă create a intervenit cu personal şi tehnică pentru salvarea persoanelor care au necesitat ajutor, au sprijinit populaţia afectată şi au acționat pentru remedierea avariilor semnalate.

În urma exercițiului au fost atinse obiectivele generale: consolidarea, dezvoltarea și integrarea capacităților operaționale, cunoștințelor colective, capabilităților și resurselor autorităților, instituțiilor și organizațiilor care compun Sistemul Național pentru Managementul Situațiilor de Urgență (S.N.M.S.U.) la nivel local; perfecționarea deprinderilor pentru executarea misiunilor pentru gestionarea situațiilor de urgență determinate de producerea unui seism major; evaluarea stadiului pregătirii personalului cu funcții de decizie și al resurselor de intervenție stabilite în documentele operative existente; eficientizarea fluxului informațional decizional; viabilitatea măsurilor stabilite în documentele operative și dezvoltarea deprinderilor de lucru în echipă a personalului din cadrul forțelor de conducere, coordonare și răspuns, inclusiv echipele care asigură sprijin.

Această activitate a fost organizată în scopul pregătirii efectivelor privind modul de comportare şi acţiune în cazul producerii unor situaţii de urgenţă asemănătoare, generate de un seism major, verificarea timpilor de reacţie a forţelor de intervenție, precum şi verificarea modului de organizare a cooperării între forţele participante şi stabilirea căilor de perfecţionare. Exercițiul a fost o reală experiență câștigată în ceea ce privește modul de acțiune, privind eventualele situații de urgență similare, care ar putea apărea în viitor.

Galerie imagini

 

Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.