9 voluntari, înscriși în programul ”Salvator din pasiune”, au urmat 5 module de pregătire

Vineri, 18 Iunie 2021Covasna
Sursa Foto: Facebook ISU Covasna

9 voluntari  inscrisi in programul  Salvator din pasiune   au urmat 5 module de pregatire | imaginea 1 La sfârșitul săptămânii trecute, nouă voluntari înscriși în programul ”Salvator din pasiune” au urmat cele 5 module de pregătire: ”Utilizare aparate de respirat”, ”Tehnica folosirii stingătoarelor”, ”Amenajarea surselor de apă și alimentarea autospecialelor”, ”Tehnica deschiderii ușilor și ferestrelor (deblocare)” și ”Tehnici de utilizare a țevii de refulare a apei”, în vederea dobândirii competențelor necesare încadrării autospecialelor de lucru cu apă și spumă.

A fost o serie de voluntari mixtă din punctul de vedere al vârstei, dar toți, fără excepție, au fost curioși ca niște copii. Cu caietul de notițe lângă ei, au pus întrebări peste întrebări și au ascultat și însușit cu mare atenție răspunsurile.

Au învățat ce înseamnă să porți un costum de protecție la o temperatură ambientală de peste 20 de grade Celsius și disconfortul pe care îl creează, dar cu toate acestea, și necesitatea de a te mișca în el ca ”peștele în apă”.

Au învățat modul corect de echipare cu un aparat de respirat, ce presupune ca o mască de protecție să fie etanșă şi au învățat că stingerea unui incendiu nu înseamnă doar stropirea cu apă a unui focar, ci înseamnă multe noțiuni de chimie, fizică și matematică aplicate laolaltă într-un timp foarte scurt.

Înseamnă răbdare, observare și concentrare, dar mai presus de toate înseamnă încrederea în colegul tău, lângă cel cu care înfrunți flăcările și pericolul, cu care ajungi să te înțelegi dintr-o singură privire sau dintr-un singur semn.

La finalul zilei, plini de noroi, sudoare și mirosind a fum, voluntarii zâmbeau și erau fericiți. Pompierii îi pregătesc ca salvatori, dar pasiunea e a lor! Iar a doua zi dimineață, pompierii au găsit astfel de mesaje în telefon: ”Aș vrea să mulțumesc pentru tot ce am primit și învățat la aceste cursuri, a fost o experiență frumoasă. Sper să ne întâlnim cât mai repede”, ”Mulțumesc și eu pentru tot”!

Galerie imagini

 

Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.