HERCULES 2021 - intervenții contracronometru, ample operațiuni de căutare-salvare
Sursa Foto: Facebook ISU Caras-Severin
Joi, 10 iunie a.c., Inspectoratul pentru Situații de Urgență ,,Semenic,, al județului Caraș-Severin a desfășurat în stațiunea Băile Herculane un exercițiu de tip EXCOM, de cooperare și conducere, cu forțe și mijloace în teren, privind managementul unitar a unor situații de urgență generate de producerea unui cutremur puternic de 5,3 grade pe scara Richter, inclusiv riscuri colaterale: incendii, prăbușiri de construcții, eșecul utilităților publice şi risc radiologic.
Pentru gestionarea evenimentului, au intervenit pompierii militari cărășeni din cadrul tuturor subunităților Inspectoratului pentru Situații de Urgență ,,Semenic,, al județului Caraș-Severin, personal al Inspectoratului de Poliţie Judeţean CS, Inspectoratului de Jandarmi Judeţean CS, Ministerului Sănătății (Unitatea de Primiri Urgențe Reșița, Serviciul Județean de Ambulanță CS), Societatea de Cruce Roșie – filiala Caraș-Severin, Serviciul Salvamont – Salvaspeo CS, S.V.S.U. Băile-Herculane, Inspectoratul Judeţean în Construcţii CS.
În urma activării Planului Roșu, s-a dispus suplimentarea la fața locului a resurselor din județul învecinat - Inspectoratul pentru Situații de Urgență ,,Drobeta,, al județului Mehedinți și constituirea unor puncte de coordonare operațională în zonele afectate.
Situațiile în care au fost puși salvatorii și autoritățile au fost dintre cele mai complexe, fiind necesară intervenția integrată pentru organizarea acțiunilor de căutare-salvare şi acordare a asistenței medicale de urgență și prim ajutor calificat, pentru limitarea efectelor colaterale ale seismului (stingerea incendiilor, intervenția la explozii, avarii etc.), precum și începerea procesului de refacere a utilităților publice avariate si asigurarea apei potabile, a hranei, a condițiilor igienico-sanitare, a adăposturilor colective de urgență (taberelor de sinistrați), a accesului la serviciile medicale, a protecției persoanelor vulnerabile.
Pe timpul exercițiului, au fost utilizate toate tipurile de autospeciale (de stingere de capacitate mărită, de descarcerare, de transport persoane si victime multiple, CBRN, pirotehnică, ambulanțe SMURD, camion tabără mobilă, container căutare-salvare) tabere și spital mobile, accesorii de descarcerare, decopertare și înlăturare a elementelor de structură prăbușite ori a altor obstacole, autospeciale și mașini 4x4, câini de căutare-salvare, precum și alte echipamente specializate.
Galerie imagini
Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.