Incendiu la un operator economic, în urma unui scurtcircuit la instalaţia electrică

Miercuri, 07 Iulie 2021Mehedinti
Sursa Foto: Facebook ISU Mehedinti

Incendiu la un operator economic  in urma unui scurtcircuit la instalatia electrica | imaginea 1 Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Drobeta” al judeţului Mehedinţi a organizat, miercuri, 30 iunie a.c., un exerciţiu privind intervenţia în caz de incendiu produs pe amplasamentul operatorului economic ASTRA RAIL INDUSTRIES S.A. – Punctul de lucru Drobeta Turnu Severin, al cărui domeniu de activitate este fabricarea materialului rulant, mai exact construcția și repararea vagoanelor.

Potrivit scenariului exerciţiului, în cabina de uscare a halei de vopsitorie a avut loc o explozie din cauza unui scurtcircuit electric produs la instalaţia electrică, pe fondul acumulării de vapori și gaze inflamabile de la vopselurile pe bază de diluanți, care nu au mai putut fi evacuate din cauza defectării instalației de exhaustare.

Conducerea obiectivului a dispus evacuarea imediată a salariaților din hala de vopsitorie și zonele de producție învecinate, asigurând prima intervenție cu forțe și mijloace proprii din cadrul Serviciului Privat pentru Situații de Urgență Dual CP.

Întrucât incendiul s-a extins cu repeziciune, riscând să se propage și la depozitul de vopsele, aflat în imediata vecinătate, evenimentul a fost anunțat prin 112, în dispeceratul I.S.U. „Drobeta” al judeţului Mehedinţi, existând informația că în interior, mai multe persoane au fost surprinse de incendiu.

Pentru salvarea şi evacuarea victimelor, acordarea primului-ajutor medical şi stingerea incendiului, au fost alertate forţele şi mijloacele din cadrul Detaşamentelor de Pompieri Drobeta Turnu Severin și Orșova, fiind prealertate și substațiile SMURD Vânju Mare, Strehaia și Baia de Aramă.

Peste 50 de pompieri cu opt autospeciale de intervenţie, dintre care o autoplatformă, trei autospeciale cu apă şi spumă, o autospecială pentru descarcerare, o autospecială de transport personal și victime multiple, o autospecială de primă evaluare și cercetare CBRN, o autospecială de căutare salvare, dar și o ambulanță SMURD, au intervenit pentru salvarea şi evacuarea persoanelor, surprinse de fum şi flăcări, acordarea primului-ajutor medical, concomitent cu localizarea şi lichidarea incendiului şi protecţia vecinătăţilor.

Alături de echipajele de pompieri din cadrul ISU „Drobeta”, la exerciţiu au participat şi echipaje din cadrul Jandarmeriei, Poliţiei, echipe medicale ale Serviciului Judeţean de Ambulanţă, Direcţia de Sănătate Publică şi personalul din cadrul obiectivului.

Scopul exerciţiului a fost de a verifica viabilitatea Planului de intervenţie al obiectivului şi de a stabili o concepţie de acţiune viabilă a forţelor de intervenţie şi măsurilor ce se impun pentru limitarea efectelor producerii unei situații de urgență, de antrenare a forțelor participante în vederea reducerii timpilor operativi de intervenție, precum și punerea în aplicare a Planului Roşu de Intervenţie.

Totodată, pe timpul desfăşurării exerciţiului, s-a urmărit și modul de acțiune a personalului de la locul de muncă pentru asigurarea evacuării și primei intervenții, până la sosirea forțelor specializate.

Galerie imagini

 

Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.