Exercițiul internațional EU ROMODEX, cu forțe în teren, s-a încheiat cu succes

Marți, 26 Octombrie 2021Timis
Sursa Foto: Facebook ISU Timis

Exercitiul international EU ROMODEX  cu forte in teren  s a incheiat cu succes | imaginea 1 Cele 7 module de protecție civilă s-au retras în baza de operații pentru ședința finală, formulând concluziile misiunilor desfășurate, identificând eventualele inadvertențe, dar și exemplele de bune practici din timpul misiunilor din teren, urmând a-și pregăti defluirea.

Procedurile de lucru ale echipelor participante s-au desfășurat atât pe timpul zilei, cât și în cursul nopții, abordând scenarii variate și cu un grad ridicat de dificultate. Scenariile complexe au fost gândite și create pentru a testa capacitatea operativă de răspuns a fiecărui modul în parte, având totodată rolul de a consolida cooperarea dintre statele partcipante, depășindu-se astfel barierele lingvistice.

Un stat grav afectat de inundații poate avea nevoie de sprijin specializat, atât pe partea de salvare a victimelor, acordarea de asistență socială și medicală pentru sinistrați, asigurarea unui spațiu de cazare și acoperirea nevoilor de bază, cât și pe partea de tehnică de intervenție (bărci, pompe de mare capacitate, instalații de filtrare și purificare a apei etc.).

Modulele specializate au demonstrat un nivel înalt de pregătire și profesionalism, fiind oricând în măsură să asigure îndeplinirea nevoilor unui stat aflat într-o astfel de situație. Evaluarea activităților modulelor a evidențiat faptul că scopul exercițiului privind verificarea și actualizarea procedurilor de lucru proprii, realizarea schimbului de informații, interoperabilității, cooperării și coordonării între echipele internaționale sosite în sprijin, a fost îndeplinit.

Evenimentele din ultima perioadă ne-au demonstrat că situațiile de urgență de mare amploare pot genera crize care să pună în dificultate statele afectate, în special prin depășirea capacității de răspuns. Prin crearea Mecanismului European de Protecție Civilă și pregătirea constantă a modulelor specializate de intervenție, se poate asigura un răspuns prompt și eficient în sprijinul populației din zonele afectate.

Reprezentanţii ISU Timiş transmit întreaga apreciere tuturor autorităților locale, voluntarilor și instituțiilor care au contribuit la desfășurarea în bune condiții a exercițiului. Totodată, adresează mulțumiri statelor participante pentru implicarea și profesionalismul de care au dat dovadă.

Galerie imagini

 

Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.