Incendiu la fondul forestier, cu pericol de propagare la comunităţile locale

Marți, 24 Mai 2022Iasi
Sursa Foto: Facebook ISU Iasi

Incendiu la fondul forestier  cu pericol de propagare la comunitatile locale | imaginea 1 Exercițiu cu forțe și mijloace în teren al pompierilor ieșeni, în cooperare cu alte forțe, pentru gestionarea unei situații de urgență determinată de producerea unui incendiu la fondul forestier.

În data de 20 mai a.c., începând cu ora 09:00, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Iași, prin Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Mihail Sturdza” al județului Iași, a organizat un exercițiu cu forțe și mijloace în teren, cu tema ,,Organizarea şi desfăşurarea intervenţiei operative pentru gestionarea integrată a situaţiilor de urgenţă determinate de producerea unui incendiu la fondul forestier, cu pericol de propagare la comunităţile locale”.

❗ Obiectivele principale ale exerciţiului au constat în:

✅ verificarea fluxului informațional – decizional în astfel de situații de urgență;

✅ antrenarea personalului cu responsabilităţi din cadrul Direcţiei Silvice privind modul de organizare a acţiunilor de răspuns în situaţia producerii unor situaţii de urgenţă în sectorul de responsabilitate;

✅ antrenarea personalului operativ în executarea misiunilor specifice incendiilor produse la fondul forestier;

✅ verificarea modului de cooperare între structurile/instituţiile cu responsabilităţi în managementul tipului de risc „incendii fond forestier”.

În dimineața zilei de 20 mai a.c., prin SNAU 112, a fost primit un apel despre producerea unui incendiu la o anexă din apropierea Cabanei Gheorghițoaia, de pe raza comunei Sinești, din cadrul Ocolului Silvic Podu-Iloaiei, cu posibilitatea extinderii la fondul forestier din imediata apropiere.

Din cauza neglijenței, a condițiilor meteo, a nerespectării normelor de securitate la incendiu de către personalul aflat la fața locului, precum și a depozitării unor cantități mari de materiale combustibile aflate în imediata apropiere, incendiul s-a propagat cu repeziciune la cabană.

Din cauza condiţiilor atmosferice şi de mediu existente – temperaturilor ridicate, secetă şi curenţi de aer - scântei și așchii inflamate purtate de vânt au ajuns pe vegetaţia uscată din zona de lizieră a pădurii, creându-se astfel condiţiile de iniţiere a unei arderi necontrolate de vegetaţie uscată (frunziş, ierburi şi lăstăriş uscate).

Urmare a intensificării vântului şi a curenţilor de aer ascendenţi formaţi în zona împădurită, procesul de ardere s-a intensificat, existând riscul iminent de extindere şi transformare într-un incendiu de litieră.

Din cauza combustibilităţii materiei de pe sol, existenţei lăstărişului de diferite dimensiuni, precum şi copacilor de diferite vârste, dezvoltarea incendiului şi propagarea de la sol la părţile superioare ale arborilor s-a realizat cu uşurinţă.

În aceste condiţii, pe frontul de propagare determinat de direcţia vântului, incendiul de litieră s-a transformat în incendiu de coronament, suprafaţa de pădure afectată de incendiu fiind de aproximativ 3 hectare, predominant de foioase.

Structurile participante la desfăşurarea exerciţiului au fost:

☑️ Instituția Prefectului Județului Iași;

☑️ Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă al judeţului Iaşi cu forțe și mijloace aferente, astfel: 6 autospeciale de stingere a incendiilor, o ambulanţă S.M.U.R.D., 2 autospeciale şenilate pentru intervenţii în zone inaccesibile, un microbuz cu personal de intervenţie, 5 autospeciale pentru munca operativă;

☑️ Inspectoratul de Poliţie al Județului Iaşi;

☑️ Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Iaşi;

☑️ Direcţia Silvică Iaşi cu 30 de lucrători şi utilaje de intervenţie specifice;

☑️ Comitetele Locale pentru Situaţii de Urgenţă ale comunelor Mădârjac, Sinești și orașului Podu-Iloaiei cu o autospecială de stingere şi 20 de voluntari.

Acţiunea s-a încheiat cu o analiză a modului de desfășurare a activităților de intervenție şi evaluarea capabilităților de intervenţie în cazul producerii unor astfel de evenimente, concluzia fiind că toate forţele şi mijloacele antrenate sunt în măsură să intervină cu operativitate şi profesionalism pentru limitarea pierderilor de vieţi omeneşti şi de bunuri materiale, precum şi pentru diminuarea efectelor negative pe care un eveniment de o asemenea amploare şi gravitate le poate avea asupra comunităților.

Galerie imagini

 

Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.