Se pregătesc continuu pentru a fi cei mai buni!

Marți, 28 Iunie 2022Hunedoara
Sursa Foto: Facebook ISU Hunedoara

Se pregatesc continuu pentru a fi cei mai buni | imaginea 1 Centrul de Antrenament și Pregătire de Specialitate din cadrul ISU Hunedoara a desfășurat în săptămâna 20 - 26 iunie a.c., “Stagiul de perfecționare a tehnicilor de stingere a incendiilor de fond forestier”.

Acest tip de curs reprezintă o premieră la nivel național, având drept scop consolidarea și dezvoltarea cunoștințelor personalului operativ din unitățile IGSU, în vederea asigurării unui răspuns operativ, integrat și eficient pentru limitarea și înlăturarea consecințelor asupra ecosistemului forestier și factorilor de mediu, asupra populației, bunurilor materiale sau activităților economice.

Se ține cont de faptul că în ultimii ani a crescut frecvența și amploarea incendiilor de fond forestier, atât în țara noastră, cât și în alte state europene, pe fondul schimbărilor climatice tot mai evidente. La curs au participat subofițeri din cadrul ISU Alba, ISU Argeș, ISU Arad, ISU Bihor, ISU Bistrița-Năsăud și ISU Bacău.

S-au desfășurat atât ședințe de pregătire teoretică (noțiuni referitoare la modul de manifestare a incendiilor produse la fondul forestier, viteze de propagare ale acestora în funcție de relief, combustibil și viteza vântului, topografia zonelor împădurite, calculul distanțelor și suprafețelor, interpretarea corectă a hărților, procedee de stingere), cât și o ședință de pregătire practică, în data de 23 iunie a.c., în comuna Vața de Jos, din raionul de intervenție al Secției de Pompieri Brad.

La ședința practică din teren, coordonata de dl. Lt. col. Claudiu Bibarț, ofițer care a participat la misiunea de stingere a incendiilor forestiere din Grecia, de anul trecut, s-au urmărit:

  • executarea recunoașterilor pentru cunoașterea suprafeței cuprinse de incendiu;
  • anticiparea evoluției incendiului, identificarea și protecția punctelor sensibile, cunoașterea căilor de retragere și a zonelor de siguranță;
  • realizarea unor dispozitive de intervenție în releu (ascendent) cu motopompe și bazine de apă și alimentare din surse naturale (pârâu) sau din autospeciale, realizare dispozitiv de intervenție terestru pentru atac direct cu accesorii manuale pentru stingerea incendiului;
  • realizarea atacului indirect prin crearea unor centuri de oprire mineralizate;
  • modul de realizare a cooperării interinstituționale.

Se adresează mulțumiri pe această cale tuturor celor care au participat și au sprijinit acest curs, anume forțe și mijloace din cadrul ISU Hunedoara, Secția de Pompieri Brad, Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Vața de Jos, Direcția Silvică Hunedoara-Ocolul Silvic Brad, IJJ Hunedoara-Plutonul de Jandarmi Brad, IPJ Hunedoara-Poliția Municipiului Brad, Asociația Sportivă Club Offroad Brad și Comitetul Local pentru Situații de Urgență Vața de Jos.

Galerie imagini

 

Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.