Accident rutier cu victime multiple, în stațiunea Lacu Roșu

Vineri, 14 Octombrie 2022Harghita
Sursa Foto: Facebook ISU Harghita

Accident rutier cu victime multiple  in statiunea Lacu Rosu | imaginea 1 Marți, 11 octombrie a.c., a avut loc un exercițiu interinstituțional de cooperare cu forțe și mijloace în teren pentru gestionarea situațiilor de urgență generate de producerea unui accident rutier cu victime multiple, pe DN12C, în stațiunea Lacu Roșu.

Scenariul exercițiului a presupus un accident rutier în care au fost implicate trei autoturisme. La scurt timp după impact, unul dintre autoturisme a fost cuprins de flăcări. Din primele informații, se cunoștea faptul că 10 persoane ar fi rănite, dintre care două încarcerate. Pentru optimizarea misiunii de răspuns, la nivelul județului a fost activat Planul Roșu de Intervenție.

Scenariul a fost completat de un incendiu la un operator economic, amplasat la o distanță relativ mică de locul producerii accidentului rutier. În urma evenimentului, a rezultat o victimă care a suferit intoxicație cu fum și atac de panică.

Prin situaţiile tactice complexe ale exercițiului s-a dorit antrenarea tuturor forțelor de intervenție implicate (pompieri, paramedici, personal medical, polițiști, jandarmi și voluntari Crucea Roșie), pentru a le pregăti pentru intervenția în situații reale.

Pe timpul exercițiului, pompierii au intervenit pentru stingerea incendiului, extragerea persoanelor din autoturisme și acordarea primului ajutor medical răniților.

La fel ca în situațiile reale, echipajele medicale, echipajele de paramedici SMURD, ale Serviciului Județean de Ambulanță au acționat pentru salvarea persoanelor, trierea și acordarea primului ajutor calificat în Postul Medical Avansat și transportarea acestora la spital.

S-a impus și intervenția jandarmilor, pentru asigurarea măsurilor de ordine și siguranță publică. Fluidizarea traficului, cercetarea împrejurărilor în care s-a produs evenimentul, pe timpul desfășurării exercițiului au fost asigurate de către polițiști.

A fost nevoie de intervenția coordonată a tuturor instituțiilor cu rol în gestionarea acestor situații de urgență, prin punerea în aplicare a Planului Roșu de intervenție, de realizarea unui punct medical avansat care să asigure trierea victimelor înainte de transportarea la spital, asigurarea unui număr suficient de forțe și mijloace de intervenție și de luarea măsurilor care să conducă la salvarea tuturor persoanelor implicate.

S-a intervenit cu o autospecială de descarcerare, 2 autospeciale de stingere, 4 ambulanțe SMURD, o autospecială pentru transport personal și victime multiple și Postul Medical Avansat. În sprijinul salvatorilor, au fost solicitate 3 ambulanțe ale Serviciului Județean de Ambulanță, echipaje de poliție, jandarmi, voluntari din cadrul Crucii Roșii.

Exerciţiul, la care au participat reprezentanții instituțiilor cu responsabilități în gestionarea unor astfel de situații de urgență, a urmărit testarea Planului Roșu de Intervenție, verificarea timpilor de răspuns a forţelor implicate și îmbunătățirea colaborării interinstituţionale pe timpul intervenției.

Galerie imagini

 

Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.