Accident rutier în care au fost implicate substanțe radioactive

Sâmbătă, 29 Octombrie 2022Mures
Sursa Foto: Facebook ISU Mures

Accident rutier in care au fost implicate substante radioactive | imaginea 1 În noaptea de marți spre miercuri, 26 octombrie a.c., în jurul orei 22:00, personalul și forțele Inspectoratului pentru Situații de Urgență „HOREA” al județului Mureș au efectuat un exercițiu cu tema “𝐆𝐞𝐬𝐭𝐢𝐨𝐧𝐚𝐫𝐞𝐚 𝐮𝐧𝐞𝐢 𝐬𝐢𝐭𝐮𝐚ț𝐢𝐢 𝐝𝐞 𝐮𝐫𝐠𝐞𝐧ță 𝐠𝐞𝐧𝐞𝐫𝐚𝐭ă 𝐝𝐞 𝐮𝐧 𝐚𝐜𝐜𝐢𝐝𝐞𝐧𝐭 𝐫𝐮𝐭𝐢𝐞𝐫 î𝐧 𝐜𝐚𝐫𝐞 𝐚𝐮 𝐟𝐨𝐬𝐭 𝐢𝐦𝐩𝐥𝐢𝐜𝐚𝐭𝐞 𝐬𝐮𝐛𝐬𝐭𝐚𝐧ț𝐞 𝐫𝐚𝐝𝐢𝐨𝐚𝐜𝐭𝐢𝐯𝐞”, în municipiul Târgu Mureș, strada Barajului.

Situația tactică simulată în cadrul acestui exercițiu a constat în producerea unui accident rutier, între o autoutilitară ce transporta o substanță radioactivă, din cadrul unui opertor economic – distribuitor de gaze naturale, în interiorul căreia se aflau două persoane și un autoturism în care, la momentul impactului, se aflau cinci persoane.

Prin informațiile primite din partea apelantului, D.I.A.U. 112 deține informații legate de identitatea substanței radioactive, precum și despre numărul și starea victimelor, fiind anunțați ulterior pompierii din cadrul Detașamentului de Pompieri Târgu Mureș care execută de îndată deplasarea la locul evenimentului cu forțe și mijloace de intervenție, fiind mobilizat și un echipaj din partea Detașamentului de Pompieri Reghin.

În același timp este anunțată și conducerea Inspectoratului pentru Situații de Urgență “Horea”, al județului Mureș, evenimentul fiind imediat raportat la IGSU și DSU. Se dispune activarea Grupei Operative și deplasarea acesteia în teren, comanda intervenției fiind preluată de către Prim Adjunctul Inspectorului Șef, colonel Buhăianu Cristian.

La sosirea echipajelor, se dispun măsuri de protecție în conformitate cu gradul de risc de contaminare specific substanței implicate în eveniment a tuturor participanților la intervenție, se stabilește amplasamentul cortului decontaminare CBRN, a Punctul de Colectare Victime, se operaționalizează Punctul de Comandă Mobil și Punctul Medical Avansat pentru asistența victimelor implicate în accident, la o distanță de 100 m, conform procedurilor în vigoare.

După executarea recunoașterii în teren de către echipajele CBRN, se constată faptul că în eveniment sunt implicate șapte victime încarcerate, inconștiente, iar din cauza scurgerilor de combustibili și a prezenței substanței radioactive, este identificată și posibilitatea izbucniri unui incendiu și expunerea municipiului Târgu Mureș la o doză de radiații ridicată.

Se asigură măsurile specifice prevenirii și stingerii incendiilor și se aplică manevre de descarcerare pentru toate cele șapte victime implicate, asigurându-se constant măsuri de protecție individuală și de decontaminare, ca urmare a unei posibile expuneri la sursa radioactivă.

După executarea manevrelor de decontaminare, atât pentru personalul propriu, cât și pentru victimele descarcerate, victimele sunt preluate de către personalul ce încadrează autospecialele de prim ajutor și asistență medicală, respectiv de personalul medical din cadrul UPU Târgu Mureș participant la intervenție.

Ulterior, este comunicat bilanțul victimelor – cinci victime de cod roșu și două victime de cod galben, preluate și transportate în cel mai scurt timp la unitățile spitalicești. În cadrul exercițiului au fost dislocate două autospeciale de stingere cu apă și spumă, două autospeciale de transport personal și victime multiple, Punctul de Comandă Mobil, autospeciala CBRN, două autospeciale de descarcerare, două ambulanțe B2, precum și un număr de 50 de pompieri militari, respectiv cinci voluntari din cadrul ISU Mureș.

Se adresează mulțumiri atât colegilor pentru implicarea activă în acest tipuri de activități menite perfecționării profesionale, precum și tuturor forțelor venite în sprijin pentru desfășurarea exercițiului în condiții optime!

Galerie imagini

 

Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.