Avarie la Barajul Frumoasa, urmată de inundarea localității situate în aval

Sâmbătă, 01 Octombrie 2022Harghita
Sursa Foto: Facebook ISU Harghita

Avarie la Barajul Frumoasa  urmata de inundarea localitatii situate in aval | imaginea 1 Miercuri, 28 septembrie a.c., ISU Harghita a organizat și desfășurat un exercițiu combinat de conducere cu forțe în teren, pentru gestionarea unor situații de urgență generate de avarierea Barajului Frumoasa și inundarea localității Frumoasa situată în aval de baraj, integrat cu un exercițiu de alarmare publică.

Pompierii militari harghiteni au simulat o intervenție complexă, ce a presupus producerea unui cutremur, urmat de fisurarea Barajului Frumoasa, inundarea gospodăriilor din aval de baraj, evacuarea persoanelor din zona afectată de inundaţii, căutarea-salvarea a 2 persoane.

Forțele ISU Harghita au acționat pe trei sectoare concomitent: salvarea unei persoane de la înălțime, căutarea și salvarea unei persoane dispărute în lac și acțiunea de evacuare a apei din gospodăriile inundate, în cooperare cu SVSU Frumoasa.

La fel ca în situațiile reale, echipajele SMURD și ale Serviciului Județean de Ambulanță au acționat pentru acordarea primului ajutor persoanelor și transportarea acestora la spital. S-a impus și intervenția jandarmilor, pentru asigurarea măsurilor de ordine și siguranță publică. Fluidizarea traficului pe timpul exercițiului a fost asigurată de către polițiști.

Exerciţiul, la care au participat reprezentanții instituțiilor cu responsabilități în gestionarea unor astfel de situații de urgență, a urmărit testarea capabilităţilor de intervenţie şi de răspuns a forţelor implicate, creșterea gradului de pregătire a personalului, precum şi verificarea modului de cooperare între structurile cu atribuţii în managementul tipurilor de risc, dezvoltarea capacității de interoperabilitate în sistem integrat.

Galerie imagini

 

Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.