Evacuare și salvare în caz de cutremur și incendiu

Marți, 25 Octombrie 2022Giurgiu
Sursa Foto: Facebook ISU Giurgiu

Evacuare si salvare in caz de cutremur si incendiu | imaginea 1 Un cutremur de magnitudine mare a provocat pagube însemnate în partea estică a municipiul Giurgiu, iar în urma acestuia mai multe clădiri au fost afectate, printre care și Școala Gimnazială Nr. 8 “Academician Marin Voiculescu”.

La etajul al doilea al instituției de învățământ, un elev a fost surprins sub dărâmături într-unul dintre laboratoare și a avut nevoie urgentă de ajutor. Din cauza prăbușirii parțiale a clădirii, a fost deteriorată instalația electrică, iar în interiorul școlii a izbucnit un incendiu. Sute de elevi și profesori au ieșit singuri din clase sau au fost ajutați de pompieri să iasă în curtea școlii.

Acesta a fost scenariul unui exercițiu, cu forțe și mijloace în teren, ce a avut loc vineri, 21 octombrie a.c., la Școala Gimnazială Nr. 8. Peste 600 de elevi, însoțiți de profesori sau învățători au participat la activități, au aplicat procedurile specifice în astfel de cazuri și au arătat că, într-o situație reală, ar ști exact cum trebuie să se comporte pentru a fi în siguranță.

Intervenția a fost asigurată de pompierii din cadrul Detașamentului Giurgiu, care au acționat cu autospeciala pentru salvare de la înălțime, o autospecială de stingere cu apă și spumă și o ambulanță SMURD. Au fost constituite echipe de căutare-salvare, de evacuare a persoanelor și de acordare a primului ajutor medical.

La finalul exercițiului, elevii au mers în sala de sport a școlii, unde, cu ajutorul și echipamentele voluntarului SMURD, Daniel Alexa, au fost efectuate demonstrații de stingere a incendiilor, folosindu-se un simulator de foc și stingătoare adaptate, astfel încât exercițiile să fie cât mai aproape de realitate.

De asemenea, elevii au aflat informații noi despre acordarea primului ajutor de bază. Exercițiul s-a desfășurat în cooperare cu Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență de la nivelul Primăriei Giurgiu, IPJ Giurgiu, Poliția Locală, conducerea și cadrele didactice ale instituției de învățământ și voluntarii SMURD.

❗️Sfaturi pentru elevi, în caz de incendiu❗️

1️⃣ Anunțați incidentul primului adult pe care îl întâlniți;

2️⃣ Păstraţi-vă calmul!;

3️⃣ Părăsiți clădirea sub supravegherea și îndrumarea unui cadru didactic;

4️⃣ Urmaţi căile de evacuare marcate. Nu vă întoarceţi spre locurile în care se manifestă incendiul pentru a vă lua ghiozdanele sau alte obiecte de valoare!

5️⃣ Când aţi ajuns în curte, îndreptaţi-vă spre locul de adunare marcat corespunzător. Aici, cadrele didactice fac prezenţa.

6️⃣ Aşteptaţi intervenția pompierilor!

Galerie imagini

 

Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.