Incendiu la depozitul de mărfuri al unui centru comercial din Focșani

Marți, 15 Noiembrie 2022Vrancea
Sursa Foto: Facebook ISU Vrancea

Incendiu la depozitul de marfuri al unui centru comercial din Focsani | imaginea 1 𝑼𝒏 𝒆𝒙𝒆𝒓𝒄𝒊𝒕̦𝒊𝒖 𝒑𝒆𝒏𝒕𝒓𝒖 𝒂𝒏𝒕𝒓𝒆𝒏𝒂𝒓𝒆𝒂 𝒔𝒕𝒓𝒖𝒄𝒕𝒖𝒓𝒊𝒍𝒐𝒓 𝒅𝒆 𝒊𝒏𝒕𝒆𝒓𝒗𝒆𝒏𝒕̦𝒊𝒆 𝒂 𝒇𝒐𝒔𝒕 𝒅𝒆𝒔𝒇𝒂̆𝒔̦𝒖𝒓𝒂𝒕 𝒊̂𝒏 𝒅𝒂𝒕𝒂 𝒅𝒆 10 𝒏𝒐𝒊𝒆𝒎𝒃𝒓𝒊𝒆 𝒂.𝒄., 𝒍𝒂 𝑪𝒆𝒏𝒕𝒓𝒖𝒍 𝑪𝒐𝒎𝒆𝒓𝒄𝒊𝒂𝒍 𝑭𝒐𝒄𝒔̦𝒂𝒏𝒊 𝑴𝒂𝒍𝒍, 𝒅𝒆 𝑰𝒏𝒔𝒑𝒆𝒄𝒕𝒐𝒓𝒂𝒕𝒖𝒍 𝒑𝒆𝒏𝒕𝒓𝒖 𝑺𝒊𝒕𝒖𝒂𝒕̧𝒊𝒊 𝒅𝒆 𝑼𝒓𝒈𝒆𝒏𝒕̧𝒂̆ „𝑨𝒏𝒈𝒉𝒆𝒍 𝑺𝒂𝒍𝒊𝒏𝒚” 𝒂𝒍 𝒋𝒖𝒅𝒆𝒕̧𝒖𝒍𝒖𝒊 𝑽𝒓𝒂𝒏𝒄𝒆𝒂, 𝒄𝒖 𝒑𝒂𝒓𝒕𝒊𝒄𝒊𝒑𝒂𝒓𝒆𝒂 𝒄𝒆𝒍𝒐𝒓𝒍𝒂𝒍𝒕𝒆 𝒊𝒏𝒔𝒕𝒊𝒕𝒖𝒕̧𝒊𝒊 𝒄𝒖 𝒂𝒕𝒓𝒊𝒃𝒖𝒕̦𝒊𝒊 𝒊̂𝒏 𝒅𝒐𝒎𝒆𝒏𝒊𝒖, 𝒅𝒊𝒏 𝒄𝒂𝒅𝒓𝒖𝒍 𝑪𝒐𝒎𝒊𝒕𝒆𝒕𝒖𝒍𝒖𝒊 𝑱𝒖𝒅𝒆𝒕̦𝒆𝒂𝒏 𝒑𝒆𝒏𝒕𝒓𝒖 𝑺𝒊𝒕𝒖𝒂𝒕̦𝒊𝒊 𝒅𝒆 𝑼𝒓𝒈𝒆𝒏𝒕̦𝒂̆ 𝑽𝒓𝒂𝒏𝒄𝒆𝒂, 𝒔𝒖𝒃 𝒄𝒐𝒐𝒓𝒅𝒐𝒏𝒂𝒓𝒆𝒂 𝒑𝒓𝒆𝒔̦𝒆𝒅𝒊𝒏𝒕𝒆𝒍𝒖𝒊 𝑪𝒐𝒎𝒊𝒕𝒆𝒕𝒖𝒍𝒖𝒊 𝑱𝒖𝒅𝒆𝒕̦𝒆𝒂𝒏 𝒑𝒆𝒏𝒕𝒓𝒖 𝑺𝒊𝒕𝒖𝒂𝒕̦𝒊𝒊 𝒅𝒆 𝑼𝒓𝒈𝒆𝒏𝒕̦𝒂̆ 𝑽𝒓𝒂𝒏𝒄𝒆𝒂, 𝒅𝒐𝒎𝒏𝒖𝒍 𝒑𝒓𝒆𝒇𝒆𝒄𝒕 𝑵𝒊𝒄𝒖𝒔̦𝒐𝒓 𝑯𝒂𝒍𝒊𝒄𝒊.

Complexitatea exercițiului a presupus punerea în aplicare a Planului Roşu. Astfel, conform scenariului, în data de 10 noiembrie a.c., ora 21.20, un apel la numărul unic de urgență 112 anunță că în urma unui scurtcircuit electric s-a produs un incendiu în curtea exterioară a depozitului de mărfuri a Centrul Comercial Focșani Mall.

Din cauza cantităților mari de materiale ușor inflamabile aflate în depozit, incendiul s-a dezvoltat rapid și s-a propagat cu repeziciune la nivelul acoperișului, existând posibilitatea propagării la întreaga incintă. Ca urmare a degajărilor mari de fum și a desprinderii unor elemente de construcție din tavanul clădirii, 2 persoane au fost surprinse în interior, posibil rănite.

La locul evenimentului prima intervenție a fost asigurată de 𝑺𝒆𝒓𝒗𝒊𝒄𝒊𝒊𝒍𝒆 𝑷𝒓𝒊𝒗𝒂𝒕𝒆 𝒑𝒆𝒏𝒕𝒓𝒖 𝑺𝒊𝒕𝒖𝒂𝒕̦𝒊𝒊 𝒅𝒆 𝑼𝒓𝒈𝒆𝒏𝒕̦𝒂̆ 𝒔̦𝒊 𝒑𝒆𝒓𝒔𝒐𝒏𝒂𝒍𝒖𝒍 𝒅𝒆 𝒍𝒂 𝒍𝒐𝒄𝒖𝒍 𝒅𝒆 𝒎𝒖𝒏𝒄𝒂̆, care au procedat imediat la evacuarea persoanelor din incinta obiectivului, acordare prim ajutor de bază victimelor, întreruperea alimentării cu energie electrică și gaze a zonei afectate, asigurarea intervenției pentru localizarea și stingerea incendiului, deblocarea căilor de acces și evacuarea bunurilor din zona afectată și anunțarea evenimentul produs prin SNAU 112.

La ora, 22:15, ca urmare a incendiului și a degajărilor mari de fum, în parcarea hipermarketului, pe fondul apariției panicii, se produce un accident rutier soldat cu 12 victime rănite și încarcerate.

În urma primirii acestor informaţii, Inspectorul-şef al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Anghel Saligny” al judeţului Vrancea, în calitate de vicepreşedinte al Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, a informat prefectul judeţului Vrancea şi a propus declanşarea şi punerea în aplicare a Planului Roşu de Intervenţie, și s-a solicitat suplimentarea forțelor de intervenție.

După declanșarea Planului Roșu de Intervenție, ĂŽn cel mai scurt timp, la fața locului au ajuns echipajele pompierilor profesioniști ai 𝑰𝒏𝒔𝒑𝒆𝒄𝒕𝒐𝒓𝒂𝒕𝒖𝒍𝒖𝒊 𝒑𝒆𝒏𝒕𝒓𝒖 𝑺𝒊𝒕𝒖𝒂𝒕̦𝒊𝒊 𝒅𝒆 𝑼𝒓𝒈𝒆𝒏𝒕̦𝒂̆ “𝑨𝒏𝒈𝒉𝒆𝒍 𝑺𝒂𝒍𝒊𝒈𝒏𝒚” 𝒂𝒍 𝒋𝒖𝒅𝒆𝒕̦𝒖𝒍𝒖𝒊 𝑽𝒓𝒂𝒏𝒄𝒆𝒂 𝒔̦𝒊 𝒆𝒄𝒉𝒊𝒑𝒂𝒋𝒆𝒍𝒆 𝑺𝒆𝒓𝒗𝒊𝒄𝒊𝒖𝒍𝒖𝒊 𝒅𝒆 𝑨𝒎𝒃𝒖𝒍𝒂𝒏𝒕̦𝒂̆ 𝑱𝒖𝒅𝒆𝒕̦𝒆𝒂𝒏 𝑽𝒓𝒂𝒏𝒄𝒆𝒂.

Pentru soluționarea situației operative, comandantul intervenției organizează două sectoare: unul cu misiunea de localizare și lichidare a incendiului, precum și de protecție a mărfurilor ce nu pot fi evacuate și a încăperilor amenințate, iar celălalt cu misiunea de salvare și descarcerare a persoanelor implicate în accident.

Totodată, instituțiile cu atribuții în domeniu au intervenit cu personal și tehnică pentru optimizarea și eficientizarea gestionării situației de urgență. Astfel, echipajele 𝑰𝒏𝒔𝒑𝒆𝒄𝒕𝒐𝒓𝒂𝒕𝒖𝒍𝒖𝒊 𝒅𝒆 𝑷𝒐𝒍𝒊𝒕̦𝒊𝒆 𝑱𝒖𝒅𝒆𝒕̦𝒆𝒂𝒏 𝑽𝒓𝒂𝒏𝒄𝒆𝒂 au acționat pentru fluidizarea şi controlul circulaţiei auto, facilitarea accesului structurilor de urgenţă, restricționarea accesului populației în zona producerii accidentului și a asigurat sprijin în cadrul acțiunilor de deblocare a căilor de acces în zona afectată.

Echipajele 𝑰𝒏𝒔𝒑𝒆𝒄𝒕𝒐𝒓𝒂𝒕𝒖𝒍𝒖𝒊 𝒅𝒆 𝑱𝒂𝒏𝒅𝒂𝒓𝒎𝒊 𝑱𝒖𝒅𝒆𝒕̦𝒆𝒂𝒏 𝑽𝒓𝒂𝒏𝒄𝒆𝒂 au asigurat măsurile de ordine și siguranță publică în zona de intervenție, sprijin în acțiunile de evacuare a victimelor și securitatea şi paza zonelor evacuate.

𝑺.𝑫.𝑬.𝑬. 𝑴𝒖𝒏𝒕𝒆𝒏𝒊𝒂 - 𝑵𝒐𝒓𝒅 𝑭𝒐𝒄𝒔̦𝒂𝒏𝒊 a intervenit pentru întreruperea alimentării cu energie electrică în obiectiv și ulterior, după finalizarea intervenției de stingere a incendiului, a asigurat remedierea avariilor. 𝑺.𝑪. 𝑫𝑰𝑺𝑻𝑹𝑰𝑮𝑨𝒁 𝑭𝑶𝑪𝑺̦𝑨𝑵𝑰 a intervenit pentru remedierea defecțiunilor apărute și monitorizarea situațiilor create. 𝑼𝑷𝑼 – 𝑺𝑴𝑼𝑹𝑫 𝑭𝑶𝑪𝑺̦𝑨𝑵𝑰 a asigurat triajul victimelor pentru acordarea primului ajutor calificat, în vederea transportului acestora la UPU Focșani.

Exerciţiul a urmărit perfecţionarea deprinderilor participanţilor pentru organizarea, conducerea şi executarea intervenţiei operative, verificarea nivelului de organizare a activităţilor de apărare împotriva incendiilor şi salvarea persoanelor.

El a avut ca scop creşterea nivelului de instruire a personalului de la locul de muncă, precum şi antrenarea comandamentului intervenţiei, a şefilor gărzilor de intervenţie, a personalului din dispeceratul comun, în gestionarea unor asemenea situaţii critice.

Acţiunea s-a încheiat cu o analiză a modului de desfășurare a activităților de intervenție şi evaluarea capabilităților de intervenţie în cazul producerii unor astfel de evenimente, concluzia fiind că toate forţele şi mijloacele antrenate sunt în măsură să intervină cu operativitate şi profesionalism pentru limitarea pierderilor de vieţi omeneşti şi de bunuri materiale, precum şi pentru diminuarea efectelor negative pe care un eveniment de o asemenea amploare şi gravitate le poate avea asupra comunității.

Galerie imagini

 

Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.