Situație de urgenţă cauzată de producerea unui cutremur la Iași

Luni, 06 Martie 2023Iasi
Sursa Foto: Facebook ISU Iasi

Situatie de urgenta cauzata de producerea unui cutremur la Iasi | imaginea 1 Exercițiu cu forțe și mijloace în teren al pompierilor ieşeni în cooperare cu alte forțe pentru gestionarea unei situații de urgenţă determinate de producerea unui cutremur, cu risc radiologic și eșecul utilităților publice.

În data de 3 martie a.c., începând cu ora 09:00, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Mihail Sturdza”al județului Iași a organizat un exercițiu cu forțe și mijloace în teren, la Institutul Regional de Oncologie, clădirile cu risc seismic ale Universității ”Alexandru Ioan Cuza” din municipiul Iași, strada Sărărie și la Poligonul de pregătire și formare a pompierilor, din Bulevardul Constantin Alexandru Rosetti, municipiul Iași, cu tema “Gestionarea unor situații de urgență în cazul producerii unui cutremur, cu risc radiologic și eșecul utilităților publice”.

Scopul exerciţiului este antrenarea structurilor de conducere şi răspuns cu responsabilităţi în managementul şi gestionarea consecinţelor manifestării acestui tip de risc. Obiective:

  • perfecționarea deprinderilor pentru punerea în aplicare a planurilor de cooperare, cu instituții care pot îndeplini funcții de sprijin pe timpul gestionării situațiilor de urgență;
  • verificarea capacității de cooperare pe timpul misiunilor de intervenție, cu forțe aparținând MAI;
  • antrenarea autorităților responsabile, definite prin H.G. 5572016 privind managementul tipurilor de risc, pentru tipul de risc simulat;
  • verificarea gradului de pregătire și cunoaștere a obiectivului a personalului unității, pentru executarea acțiunilor de intervenție în teren;
  • antrenarea întregului personal participant, pentru punerea în aplicare a planurilor şi procedurilor de intervenție conform încadrării şi misiunilor primite;
  • antrenarea personalului cu responsabilități din punctele de lucru, privind modul de organizare a acțiunilor de primă intervenție și răspuns în situația producerii unei situații de urgență.

Structurile participante la exercițiu au fost:

  • Instituția Prefectului Județului Iași, 1 mijloc auto și 3 reprezentanți, - Inspectoratul pentru Situații de Urgență ,,Mihail Sturdza” al județului Iași, cu 35 de mijloace tehnice și 127 de pompieri,
    • Inspectoratul de Poliție al Județului Iași, cu 2 miloace tehnice și 4 polițiști;
  • Inspectoratul de Jandarmi Județean Iași cu 2 echipaje de intervenție și 7 jandarmi, - MApN - Brigada 15 Mecanizată, cu 2 miloace tehnice și 5 militari, - Comitetul Local pentru Situații de Urgență, Primăria Municipiului Iași, cu 4 mijloace tehnice și 11 lucrători, - Agenția de Protecție a Mediului, cu 1 mijloc tehnic și 2 specialiști;
  • Inspectoratul Județean în Construcții Iași, cu 4 mijloace tehnice și 11 specialiști, - Direcția de Sănătate Publică Iași, cu 1 mijloc tehnic și 2 specialiști, - UPU-SMURD - Spitalul ”Sf. Spiridon” Iași, cu 20 de cadre medicale, - Serviciul de Ambulanță Județean Iași, cu 3 ambulanțe și 6 cadre medicale, - Crucea Roșie – Filiala Iași, cu 6 voluntari;
  • Poliția Locală Iași, cu 3 mijloace tehnice și 6 polițiști, - SC Apavital SA Iași, cu 4 mijloace de intervenție și 10 lucrători, - Delgaz Grid, distribuitorul de energie elecrică și gaz, cu 5 mijloace de intervenție și 14 specialiști, - 13 voluntari ISU Iași.

Scenariul exercițiului: În dimineaţa zilei, s-a produs un seism cu impact major cu epicentrul în zona seismică VRANCEA la o adâncime intermediară de aproximativ 145 km, cu magnitudinea de 7,4 grade pe scara Richter, cu o durată de aproximativ 27 secunde, în care au fost grav afectate un număr de aproximativ 1004 clădiri rezidențiale.

În urma producerii seismului, prin diferite surse se primesc informaţii despre prăbuşirea unor clădiri şi elemente de construcţii, precum şi producerea unor dezastre complementare, precum incendii, explozii, avarii la reţelele de transport şi distribuţie (gaz, energie electrică, apă) şi instalaţii speciale cu degajări de substanţe periculoase.

Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă Iaşi se întruneşte în regim de urgenţă la sediul Primăriei Municipiului Iaşi, iar Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă al Judeţului Iaşi se întruneşte la sediul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă al judeţului Iaşi (sediul Prefecturii fiind grav avariat)

Se pun în aplicare planurile de apărare corespunzătoare municipiului, respectiv judeţului Iaşi şi dispun declanşarea acţiunilor de intervenţie urgentă şi de executare a inspecţiei zonelor afectate în vederea stabilirii:

  • zonelor afectate şi delimitarea acestora; - necesităţii deblocării – salvării persoanelor şi acordării primului ajutor; - situaţiei clădirilor prăbuşite sau în pericol de prăbuşire; - identificării reţelelor de utilităţi avariate;
  • identificării incendiilor, exploziilor şi/sau iminenţa producerii unor evenimente în lanţ; - distrugerilor, blocajelor căilor de acces/comunicaţii; - contaminărilor chimice sau radioactive a mediului.

Începând cu ora 09.00, comandantul acţiunii dispune constituirea bazei de operații, a Punctului de comandă înaintat şi operaţionalizarea Postului medical avansat tip II, într-o zonă neafectată, Poligonul Șorogari Iași, situat în apropierea zonelor afectate. O noua replică a cutremurului cu magnitudinea de 6,4 grade pe scara Richter se produce în zona Vrancea la o adâncime de 145 km.

În urma culegerii şi centralizării datelor şi informaţiilor prin SNUAU – 112, de la echipele de cercetare din teren cât şi de la Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă al Municipiului Iaşi, în zona Institutului Regional de Oncologie Iași s-au înregistrat efecte negative în urma producerii noii replici a cutremurului de pământ, cu prăbușiri ale elementelor de construcție, persoane surprinse sub dărâmături și creșterea nivelului de radiații în zonă.

Ca urmare a seismului s-au deteriorat parţial sau total legăturile de comunicaţii, s-au creat blocaje și ambuteiaje pe căile de comunicaţii rutiere cu executarea greoaie a cercetării zonelor/raioanelor afectate, iar numărul foarte mare de apeluri în Sistemul Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă-112 (SNUAU-112) au determinat blocarea sistemului.

Acțiunea s-a încheiat cu o analiză a modului și capacității de intervenție în cazul producerii unei astfel de situații, concluzia fiind că forțele angrenate în desfășurarea exercițiului gestionează operativ astfel de situații de urgență de o asemenea anvergură. Se adresează mulțumiri tuturor participanților angrenați în gestionarea situației operative!

Galerie imagini

 

Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.