Incendiu la Spitalul Județean de Urgență din Alexandria
Sursa Foto: Facebook ISU Teleorman
Joi, 30 martie a.c., în jurul orei 12.00, un incendiu a izbucnit la nivelul secției de A.T.I. din cadrul Spitalului Județean de Urgență din municipiul Alexandria, pe o suprafață de aproximativ 20 mp, cu degajare mare de fum și gaze toxice, cu posibilitate de extindere pe orizontală, la saloanele din imediata apropiere.
Panicați, mai mulți pacienți și oameni care nu s-au putut autoevacua imediat din clădire, s-au refugiat la etajele superioare, solicitând ajutorul pompierilor. Din cauza panicii create, în proximitatea laboratorului de analize medicale, o substanță periculoasă a ajuns accidental în atmosferă, fiind necesară evacuarea imediată a oamenilor și adoptarea unor măsuri de protecție a personalului de intervenție.
Acesta a fost scenariul unui exercițiu cu forțe și mijloace în teren, ce a avut loc astăzi, la Spitalul Județean de Urgență din municipiul Alexandria.
Pentru gestionarea corespunzătoare a situațiilor de urgență rezultate, au fost constituite echipe specializate de stingere a incendiului, de căutare-salvare, de evacuare a persoanelor și de acordare a primului ajutor calificat răniților. La fel ca în situațiile reale, paramedicii și echipajele SAJ au intervenit pentru salvarea persoanelor și transportarea acestora la alte unități spitalicești din apropiere.
O activitate foarte importantă a fost identificarea substanței din atmosferă, în zona laboratorului, cu ajutorul unor aparate de detecție, astfel încât salvatorii să poată interveni în condiții de siguranță, iar populația din zonă să fie evacuată la timp.
Pentru avertizarea cetățenilor cu privire la pericolele la care pot fi expuși și la măsura de evacuare, au fost transmise mesaje RO-ALERT. În vederea asigurării măsurilor de ordine și siguranță publică, precum și pentru fluidizarea traficului pe timpul evenimentului, în zona spitalului s-a impus intervenția jandarmilor și a polițiștilor.
Exerciţiul, la care au participat reprezentanții instituțiilor cu responsabilități în gestionarea unor astfel de situații de urgență, a urmărit testarea capabilităţilor de intervenţie şi de răspuns a forţelor implicate, creșterea gradului de pregătire a personalului, dezvoltarea capacității de interoperabilitate în sistem integrat, precum şi verificarea modului de cooperare între structurile cu atribuţii în managementul tipurilor de risc.
Astfel de antrenamente sunt necesare pentru că unitățile spitalicești sunt unele dintre cele mai importante obiective din zona de competență. În permanență, în interiorul secțiilor se află sute de persoane vulnerabile și personal specializat care le îngrijesc, motiv pentru care unitățile medicale necesită o atenție sporită.
Bineînțeles, pe perioada desfășurării acestui eveniment, pompierii s-au asigurat că personalul de la locul de muncă - sanitar și auxiliar - cunoaște măsurile de primă intervenție și evacuare, fiind în permanență pregătit să acționeze în astfel de situații până la sosirea forțelor de intervenție profesioniste.
Se adresează mulțumiri tuturor participanților din cadrul instituțiilor implicate și există convingerea că în cazul unor evenimente reale se vor depune aceleași eforturi pentru salvarea vieții și a bunurilor materiale ale cetățenilor!
Galerie imagini
Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.