Pregătire în tehnici de stingere a incendiilor de fond forestier

Miercuri, 31 Mai 2023Hunedoara
Sursa Foto: Facebook ISU Hunedoara

Pregatire in tehnici de stingere a incendiilor de fond forestier | imaginea 1 Pompierii hunedoreni îi pregătesc pe colegii lor din țară în tehnici de stingere a incendiilor de fond forestier.

În perioada 22-26 mai a.c., la Centrul de Antrenament și Pregătire de Specialitate din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență al județului Hunedoara au avut loc cursurile teoretice și practice ale celei de-a doua serii a „Stagiului de perfecționare a tehnicilor de stingere a incendiilor de fond forestier”.

Pe timpul pregătirii, la care au participat 12 subofițeri de la Inspectoratele pentru Situații de Urgență din 6 județe (Brașov, Buzău, Caraș-Severin, Covasna, Sălaj și Suceava), s-au desfășurat atât ședințe de prezentare a noțiunilor teoretice referitoare la modul de manifestare a incendiilor produse la fondul forestier și principalele caracteristici ale acestora, cât și activități de pregătire practică în raionul de intervenție al Secției de Pompieri Brad, pe teritoriul comunei Vața de Jos.

În cadrul exercițiilor practice, au participat, în afară de cei 12 cursanți, forțe și mijloace din cadrul Secției de Pompieri Brad, Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Vața de Jos, Ocolul Silvic Brad, jandarmi și polițiști, dar și membri ai Asociației Sportive „Club Offroad Brad”.

S-a pus accent în special pe modul de realizare a cooperării interinstituționale, executarea recunoașterilor terestre și aeriene pentru identificarea tipului de incendiu și a limitelor cuprinse de acesta, existența obstacolelor naturale sau artificiale, aliniamentele pe care trebuie limitată propagarea, identificarea și protecția punctelor sensibile, cunoașterea căilor de retragere și a zonelor de siguranță, realizarea unor dispozitive de intervenție de la autospeciale în plan ascendent, alimentarea autospecialelor și motopompelor din surse naturale, atac direct cu accesorii manuale pentru stingerea incendiului (cu saci stingători, bătătoare) și realizarea atacului indirect prin folosirea suflantelor cu aer.

Perfecționarea tehnicilor de stingere a incendiilor de fond forestier îi ajută pe pompieri să acționeze rapid și eficient în condițiile unor astfel de situații de urgență care, din păcate, sunt tot mai frecvente, mai ales în sezonul cald.

Galerie imagini

 

Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.