Cutremur, urmat de accident cu 9 victime și incendiu

Joi, 29 Iunie 2023Valcea
Sursa Foto: Facebook ISU Valcea

Cutremur  urmat de accident cu 9 victime si incendiu | imaginea 1 Joi, 22 iunie a.c., începând cu ora 09:00, Inspectoratul pentru Situații de Urgență „General Magheru” al județului Vâlcea a organizat un amplu exercițiu intern județean cu forțe și mijloace în teren, pentru gestionarea unor situații de urgență determinate de producerea unui seism, urmat de un accident cu 9 victime și incendiu.

Peste 100 de pompieri și echipe medicale, precum și personal de intervenție din cadrul salinei, au acționat cu 24 de autospeciale de intervenție, de diferite tipuri, pentru a executa misiunile de salvare impuse de starea de urgență.

La exercițiu, desfășurat pe durata a două ore, au participat salvatori din toate subunitățile de pompieri ale ISU Vâlcea, dar și echipe din partea instituțiilor care fac parte din Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (C.J.S.U.), cu rol important în luarea măsurilor care se impun în cazul producerii unor astfel de dezastre natural (IJJ, IPJ, SAJ, UPU, Salvamont, Centrul de instruire sprijin de luptă, Crucea Roșie, ISC, CLSU Ocnele Mari).

La activitățile din cadrul exercițiului, au fost prezenți: 𝒅𝒐𝒂𝒎𝒏𝒂 𝒑𝒓𝒐𝒇𝒆𝒔𝒐𝒓 𝒖𝒏𝒊𝒗𝒆𝒓𝒔𝒊𝒕𝒂𝒓 𝒅𝒓. 𝑽𝒊𝒓𝒈𝒊𝒏𝒊𝒂 𝑴𝒂̆𝒓𝒂̆𝒄𝒊𝒏𝒆, în calitate de observator din partea D.S.U. și 𝙙𝙤𝙢𝙣𝙪𝙡 𝙈𝙞𝙝𝙖𝙞 𝙊𝙥𝙧𝙚𝙖, prefectul județului Vâlcea, în calitate de președinte al C.J.S.U.

Conform scenariului, în urma seismului, salvatorii au acționat pentru rezolvarea mai multor situații de urgență, dintre care: 📌accident cu 9 victime, produs în galeriile din interiorul salinei, care a impus activarea Planului Roșu de Intervenție; 📌descarcerarera, salvarea și evacuarea victimelor accidentului; 📌stingerea unui incendiu produs la autobuzul implicat în accident.

Exercițiul desfășurat a urmărit:

  • antrenarea structurilor de conducere în luarea deciziilor, verificarea fluxului informational, decizional şi cunoaşterea procedurilor de coordonare în domeniul de competenţă;
  • verificarea concepţiei de acţiune stabilită prin planul organizării şi desfăşurării exerciţiului, avându-se în vedere şi planurile şi procedurile de intervenţie pentru tipurile de risc simulate;
  • realizarea unei informări complexe a persoanelor afectate privind modul de comportare în cazul producerii unor situaţii de urgenţă; - verificarea viabilității Planului Roșu de Intervenție;
  • verificarea modului de cooperare între forţele participante la exerciţiu, a modului de îndeplinire a sarcinilor şi a modalităţii de perfecţionare a colaborării interinstituționale.

În urma evaluării calitative a exerciţiului tactic, s-a concluzionat că întreaga activitate s-a desfășurat în condiții bune, atât timpii de răspuns, cât şi cei de intervenţie, încadrându-se în parametrii optimi, iar în eventualitatea producerii unei situaţii de acest gen, reale, instituţiile care au, potrivit legii, competenţa de acţiune în domeniu, vor putea gestiona eficient evenimentul.

Exercițiul s-a realizat în colaborare cu Salina Ocnele Mari. Se adresează mulțumiri pe această cale tuturor participanților și, totodată, se înștiințează cetățenii că aceste exerciții vor avea loc periodic, pentru pregătirea și antrenarea forțelor implicate în gestionarea diferitelor tipuri de situații de urgență!

Galerie imagini

 

Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.