Seism major în Târgoviște - Victime surprinse sub dărâmături

Vineri, 02 Iunie 2023Dambovita
Sursa Foto: Facebook ISU Dambovita

Seism major in Targoviste   Victime surprinse sub daramaturi | imaginea 1 Marți, 30 mai a.c., Inspectoratul pentru Situații de Urgență “Basarab I” al județului Dâmbovița a desfășurat un exercițiu cu tema “Acțiunile structurilor responsabile pentru gestionarea situațiilor de urgență generate de producerea unui seism major în municipiul Târgoviște (Cartier Sagricom Târgoviște), jud. Dâmbovița”.

În cadrul acestuia s-au activat și sistemele de avertizare acustică a populației din Municipiul Târgoviște, prin introducerea semnalului “ALARMĂ LA DEZASTRE”. Potrivit scenariului exercițiului, la ora 10:00, în România s-a produs un cutremur cu magnitudinea de 7,2 grade pe scara Richter, cu epicentrul în Vrancea, resimțit puternic în județul Dâmbovița.

La 5 minute de la producerea cutremurului, în Dispeceratul ISUJ Dâmbovița au fost primite o serie de apeluri prin Sistemul unic 112 care raportau efecte concentrate mai ales pe zona Sagricom – ANL din municipiul Târgoviște.

Astfel, au fost peste 20 de apeluri de urgență care solicitau ajutor imediat, fiind semnalată prăbușirea unor elemente de construcție la unul dintre blocurile situate în zona Sagricom ANL (Bloc B2), în fața bisericii, fiind surprinse multiple victime sub elemente de construcție prăbușite, fiind estimate un număr de aproximativ 20 de victime, fie surprinse sub dărâmături, fie rănite de diferite elemente ale construcțiilor prăbușite.

În cadrul acestui exercițiu au fost desfășurate activități de căutare-salvare a persoanelor aflate sub dărâmături cu ajutorul echipajului canin și a echipelor specializate în căutare-salvare urbană, s-a verificat modul de acțiune în cazul unui seism, pregătirea efectivelor proprii și în regim integrat cu celelalte entități responsabile în asigurarea managementului situațiilor de urgență.

Acest exercițiu a presupus în același timp verificarea funcționării sistemului de înștiințare-alarmare și a audibilității semnalelor pe teritoriul municipiului. Semnalul introdus a fost ALARMĂ LA DEZASTRE care constă în 5 sunete a 16 secunde fiecare, cu pauză de 10 secunde între ele și anunţă iminenţa/producerea unui dezastru. Se adresează mulțumiri tuturor celor care s-au implicat în această activitate!

Galerie imagini

 

Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.