Alunecări de teren în Brăila - Victime salvate de sub malul de pământ

Marți, 29 August 2023Braila
Sursa Foto: Facebook ISU Braila

Alunecari de teren in Braila   Victime salvate de sub malul de pamant | imaginea 1 Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă “Dunărea” al judeţului Brăila a organizat şi desfăşurat miercuri, 23 august a.c., un exerciţiu tactic de cooperare cu forţe şi mijloace în teren, având ca temă „Activitatea structurilor de conducere și intervenție pentru gestionarea unei situații de urgență generate de alunecări de teren produs în municipiul Brăila”.

Exercițiul județean privind gestionarea unei situații de urgență generate de alunecări de teren, pe raza municipiului Brăila (Cartier Pisc), a avut ca scop verificarea activităților specifice desfășurate în sistem integrat de management al situaţiilor de urgenţă prin urmărirea realizării fluxului informaţional-decizional, punerea în aplicare și stabilirea viabilităţii documentelor operative, a standardelor şi procedurilor operaţionale precum și antrenarea personalului din structurile operative ale inspectoratului cu tehnica din dotarea achiziționată în ultima perioadă.

Având în vedere complexitatea intervenției, care a constat în acțiuni de cercetare-căutare-salvare sub malul de pământ, precum și incertitudinea numărului de victime, s-a impus activarea Planului Roșu de intervenție, cu informarea prealabilă a prefectului județului Brăila în calitate de președinte al Comitetului Județean pentru Situații de Urgență.

Exerciţiul a fost structurat în două situaţii tactice. Astfel, în cadrul primului scenariu, în jurul orelor 11.00, dispeceratul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Dunărea” al judeţului Brăila este anunţat prin S.N.U.A.U. – 112 despre producerea unei alunecări de teren în zona cartierului Pisc, la ieşire din municipiul Brăila pe DN 22 B.

Fenomenul a constat în surparea unui mal de pământ care a surprins mai multe persoane din zona producerii evenimentului. Din primele informaţii ale martorilor de la faţa locului, mai multe persoane care căutau deşeuri în zonă au fost surprinse de prăbuşirea malurilor, fiind astupate sub pământ, nu se ştie exact numărul persoanelor afectate şi există pericolul de prăbuşire şi a altor elemente din malul de pământ care pot antrena şi o locuinţă provizorie.

În cazul celui de-al doilea scenariu, pe timpul operaţiunilor de intervenţie pentru căutarea şi salvarea victimelor de sub pământ, comandantul acţiunii este anunţat de identificarea unui autovehicul ce prezintă urme de strivire care a fost surprins de alunecarea de teren în care se găsește o persoană care necesită descarcerare şi acordarea primului ajutor medical.

Pentru rezolvarea situaţiilor tactice ale exerciţiului au participat membrii Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă şi ai Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă al municipiului Brăila, grupa operativă, trei echipaje de intervenţie-stingere, două echipaje de descarcerare, un autocamion şi container multirisc, patru echipaje SMURD, o autospecială de transport personal și victime multiple, un punct medical avansat şi voluntari din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă “Dunărea” al judeţului Brăila.

Au mai acționat două echipaje din cadrul Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Brăila, două echipaje din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Brăila, două echipaje ale Serviciului de Ambulanţă Judeţean Brăila, o grupă din cadrul Brigăzii 10 Geniu – Garnizoana Brăila, o echipă din cadrul Unităţii de Primiri Urgenţe Brăila, un echipaj din cadrul Poliției Locale Brăila şi voluntari din cadrul Filialei Judeţene de Cruce Roşie Brăila.

Galerie imagini

 

Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.