Elevi și cadre didactice, evacuați din Seminarul Teologic din Dorohoi

Joi, 26 Octombrie 2023Botosani
Sursa Foto: Facebook ISU Botosani

Elevi si cadre didactice  evacuati din Seminarul Teologic din Dorohoi | imaginea 1 Peste 200 de elevi, cadre didactice și personal auxiliar au fost evacuați, miercuri, 25 octombrie a.c., pe timpul unui exercițiu organizat la Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Sfântul Ioan Iacob” Dorohoi.

Activitatea, desfășurată în baza Protocolului de colaborare între ISU Botoșani și Arhiepiscopia Iașilor, a urmărit verificarea modului de gestionare a unor situații de urgență provocate de cutremur, în incinta instituțiilor de învățământ.

Totodată, s-a avut în vedere și instruirea elevilor și a cadrelor didactice cu privire la pașii ce trebuie urmați în cazul producerii unor astfel de evenimente, pentru a fi în siguranță. La auzul semnalelor acustice, elevii au reacționat imediat și s-au protejat de cutremur, sub bănci.

Aceștia au așteptat un minut, iar apoi, însoțiți de profesori, au ieșit din sălile de clasă în siguranță și s-au adunat pe terenul de sport. Pentru ca exercițiul să fie cât mai aproape de realitate, a fost simulată și salvarea a două persoane dintr-o sală de clasă.

Paramedicii SMURD au preluat victimele de la echipajele de căutare-salvare, le-au evaluat și le-au acordat măsuri de prim ajutor. Prezenți la activitate, pompierii le-au transmis următoarele recomandări, în caz de cutremur:

Dacă vă aflați la școală:

  • adapostiți-vă sub pupitre și stați departe de ferestre, de pereții exteriori sau de obiectele care v-ar putea răni;
  • protejaţi-vă capul şi faţa;
  • nu ieșiți din clasă în timpul cutremurului;
  • cadrul didactic va deschide ușa clasei și se va proteja lângă un perete de rezistență;
  • veți putea ieși după terminarea seismului și verificarea căilor de evacuare.

Dacă sunteți în exteriorul clădirii:

  • adăpostiţi-vă într-un loc sigur, departe de ferestre, clădiri, poduri, cabluri electrice, copaci sau alte obiecte care vă pot răni;
  • staţi la cel puţin 10 m de cablurile electrice rupte sau căzute.

Dacă sunteți într-un mijloc de transport:

  • opriți autoturismul și rămâneţi în interior. După încetarea cutremurului, nu ieşiţi din vehicul dacă vedeți în jur cabluri electrice căzute;
  • opriţi-vă într-un loc sigur, fără a bloca drumul, departe de poduri, viaducte şi imobile.

Informații suplimentare: Comportament în timpul cutremurului. Elevii au aflat și în ce situații pompierii intervin cu autospecialele de stingere cu apă și spumă și SMURD, cum funcționează fiecare accesoriu în parte, dar și cum pot să își ajute prietenii sau apropiații care au nevoie de ajutor medical.

Galerie imagini

 

Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.