Incendiu în parcarea subterană a unui centru comercial

Marți, 30 Ianuarie 2024Satu Mare
Sursa Foto: Facebook ISU Satu Mare

Incendiu in parcarea subterana a unui centru comercial | imaginea 1 Exercițiu cu forțe și mijloace în teren pentru gestionarea situațiilor de urgență produse de un incendiu la un autoturism.

Pe data de 25 ianuarie a.c., începând cu ora 18:00, Inspectoratul pentru Situații de Urgență ,,Someș” al județului Satu Mare a desfășurat un exercițiu cu forțe și mijloace în teren pentru gestionarea situațiilor de urgență produse de un incendiu la un autoturism, staționat în parcarea subterană a unui centru comercial, din municipiul Satu Mare.

Prin scenariul exercițiului s-a stabilit situația tactică, după cum urmează:

Din datele primite de la dispecerat se cunoaște faptul ca în obiectiv sunt 4 persoane aflate în parcarea subterană, iar 2 persoane sunt surprinse pe terasa clădirii și nu se pot autoevacua din cauza fumului dens prezent pe căile de evacuare.

  • La sosirea echipajelor la locul intervenției se iau următoarele măsuri: se balizează zona, se întrerupe alimentarea cu energie electrică si gaze, se constituie binoamele de interveție, se specifică locul pentru triajul victimelor și centrul de asistență implicat, se efectuează o acțiune de ventilare cu ajutorul ventilatoarelor, se realizează dispozitivele pentru interveție, se intervine pentru lichidarea incendiului concomitent cu evacuarea victimelor și triajul acestora.
  • Incendiul este localizat cu ajutorul camerei de termoviziune, se acționează pentru stingerea acestuia cu două linii tip C, se acționează cu ventilatoarele din dotare pentru ventilarea spațiului cu presiune pozitivă, cu scopul de a proteja persoanele surprinse în parcare și a binoamelor de intervenție, pentru scăderea temperaturii, totodată și îmbunătățirea vizibilității, respectiv protejarea căilor de evacuare.
  • În urma acțiunii de căutare a posibilelor victime, cu accesoriile din dotare (camera de termoviziune), binomul de căutare salvare transportă victimele găsite spre ieșire de unde sunt luate și transportate în zona punctului de regrupare victime de către echipajele SMURD.
  • Patru persoane sunt găsite conștiente în apropierea căilor de evacuare, iar un număr de două persoane s-au autoevacuat din clădire, pe terasa ultimului etaj, datorită fumului dens care se afla pe casa scării.
  • Echipajul de pe autoscară amplasează perna de salvare de la înalțimi într-o zonă cât mai apropiată de acele persoane respectiv desfășoară acțiuni pentru salvarea persoanelor cu autoscara.

Prin desfășurarea acestui exercițiu s-a urmarit:

  • însuşirea teoretică și practică a concepției de acțiune stabilită prin planul organizării şi desfăşurării exerciţiului, avându-se în vedere datele culese de pe teren şi antrenarea întregului personal al subunității în executarea atribuţiunilor ce le revin pe timpul unei eventuale intervenţii la obiectivul propus;
  • organizarea şi verificarea funcţionării sistemului de comunicaţii între garda de intervenţie şi dispeceratul inspectoratului;
  • verificarea capacităţii operaţionale a subunităţii şi a măsurilor de asigurare logistică a acţiunilor de intervenţie;
  • actualizarea şi perfecţionarea concepţiei de intervenţie în funcţie de modificările intervenite în obiectiv.

Exercițiul a fost coordonat și evaluat de comanda unității, totodată prefectul județului Satu Mare, domnul Radu Roca, a fost prezent, în calitatea sa de președinte al Comitetului Județean pentru Situații de Urgență.

Forțe participante: 30 cadre militare din Detașamentul de Pompieri Satu Mare cu 6 autospeciale de intervenţie la incendii, ventilatorul destinat evacuării fumului sau a gazelor, perna de salvare de la înălțimi de 16 m și o ambulanță SMURD B2.

Galerie imagini

 

Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.