Avalanșă pe pârtia de schi - Două persoane au fost surprinse sub zăpadă

Marți, 27 Februarie 2024Bacau
Sursa Foto: Facebook ISU Bacau

Avalansa pe partia de schi   Doua persoane au fost surprinse sub zapada | imaginea 1 Joi, 22 februarie a.c., Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă,,Mr. CONSTANTIN ENE” al Județului Bacău a efectuat un exerciţiu de cooperare cu forțe și mijloace în teren, privind desfăşurarea intervenţiei operative, în cazul unor căderi masive de zăpadă care afectează zona de vest a județului Bacău. Situaţiile operative create s-au desfăşurat pe pârtia de schi Nemira.

Conform scenariului, în jurul orei 10:00, pompierii militari sunt anunțați prin Sistemul Național Unic pentru Apeluri de Urgenţă 112 despre faptul că, pe Muntele Nemira din localitatea Slănic Moldova a avut loc o avalanșă, fiind surprinse două persoane care se aflau pe pârtia de schi în acel moment.

Totodată, în jurul orei 10:35, forţele de intervenţie sunt anunțate despre producerea unei defecțiuni la instalația de transport pe cablu. În urma acesteia, o persoană a sărit de pe telescaun, suferind multiple traumatisme, iar o altă persoană a suferit atac de panică, fiind nevoie de intervenția echipajelor operative pentru coborârea acesteia.

Echipajele de salvatori au intervenit conform scenariului, acțiunile de primă intervenţie fiind orientate pe căutarea, salvarea şi evacuarea victimelor din zona de pericol, precum și pe acordarea primului ajutor medical de urgenţă.

Având în vedere amploarea evenimentului, se ordonă suplimentarea cu forțe și tehnică de intervenţie, astfel că, la locul indicat acționează echipaje din cadrul celor trei detaşamente de pompieri din judeţ, respectiv Onești, Bacău și Moineşti şi este alertată grupa operativă, precum și personalul aflat în turele libere.

Pentru a asigura operativitatea acţiunilor de salvare, intervenţia este organizată pe sectoare:căutare, salvare, extragere și brancardaj, triaj medical, acordare asistenţă medicală, precum și sector alocat evacurii către Copartimentul Primiri Urgenție Oneşti.

Exercițiul a avut drept scop perfecționarea deprinderilor în organizarea misiunilor de căutare- salvare şi evacuare a persoanelor din mediul montan, colaborarea cu celelalte structuri cu atribuții în domeniu, precum și perfecționarea deprinderilor în salvarea de la înălţime, prin folosirea aparaturii şi echipamentelor speficifce din dotare.

În această simulare, au fost mobilizate și forţe şi mijloace aparținând Inspectoratului de Poliție Județean, Inspectoratului de Jandarmi Județean, Serviciului Public Județean Salvamont, Serviciului de Ambulanță Județean și Comitetului Local pentru Situații de Urgență Slănic Moldova.

Se adresează mulțumiri tuturor instituțiilor implicate pentru aportul adus atât pe timpul exercițiului, cât și pe timpul intervențiilor desfășurate în îndeplinirea nobilei misiuni de apărare a vieții, valorilor materiale, spirituale și a mediului!

Galerie imagini

 

Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.