Incendiu violent la un operator economic din Brazi

Marți, 02 Aprilie 2024Prahova
Sursa Foto: Facebook ISU Prahova

Incendiu violent la un operator economic din Brazi | imaginea 1 Joi, 28 martie a.c., începând cu ora 10:00, pe amplasamentul unui operator economic de pe raza localității Brazi, care are ca profil de activitate producerea de carburanți, pompierii militari prahoveni au desfășurat un exercițiu de nivel tactic, tip JOINT.

Acesta a pesupus punerea în aplicare a prevederilor Planurilor de Urgență Internă și Externă ale obiectivului, pentru antrenarea factorilor de conducere, precum și a structurilor operative.

Scenariul exercițiului a presupus intervenția în cazul producerii unui incendiu violent, cu posibilități de extindere la instalațiile vecine, izbucnit pe fondul executării unor lucrări de întreținere la una din instalațiile operatorului.

Suflul degajat de instalația sub presiune afectată surprinde 5 persoane aflate în proximitate, producându-le diferite leziuni. De asemenea, în scurt timp, se produce și o explozie ce are ca efect eliberarea în atmosferă de etan și hidrogen sulfurat. Norul toxic format în urma exploziei se deplasează pe direcția NE, către colonia Brazi și satul Tătărani din comuna Bărcănești.

Pentru gestionarea situației tactice a avut loc o complexă desfășurare de forțe și mijloace, în care fiecare participant la exercițiu trebuie să cunoască ce atribuții îi revin, astfel ca, într-un scenariu real, să existe o coordonare optimă și o cooperare eficientă între autoritățile implicate în gestionarea situației de urgență.

Cu un scenariu dinamic și în continuă schimbare, așa cum se întâmplă în situațiile reale, exercițiul a urmărit verificarea modului de lucru integrat al salvatorilor, dar și verificarea procedurilor de intervenție în situațiile simulate, precum și identificarea aspectelor care trebuie perfecționate, atât pe latură procedurală, cât și la nivel individual, pentru fiecare dintre forțele angrenate în exercițiu.

Scopurile principale ale acestui exercițiu vizează verificarea practică a Planurilor de Urgență Internă și Externă ale operatorului, antrenarea Comitetului Județean pentru Situații de Urgență și a Centrului Județean de Conducere și Coordonare a Intervenției în monitorizarea și gestionarea situațiilor de urgență în cazul producerii unui accident major la obiective petrochimice, verificarea fluxului informational - decizional și implicit, testarea mijloacelor de comunicații, precum și dezvoltarea deprinderilor de lucru în echipă a personalului din cadrul forțelor de conducere, coordonare și răspuns.

Galerie imagini

 

Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.