Incident grav pe timpul desfășurării unui show aviatic

Vineri, 05 Aprilie 2024Suceava
Sursa Foto: Facebook ISU Suceava

Incident grav pe timpul desfasurarii unui show aviatic | imaginea 1 Marți, 2 aprilie a.c., pompierii militari suceveni au organizat un exerciţiu în domeniul situaţiilor de urgenţă cu tema Intervenţia Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Bucovina” al judeţului Suceava, împreună cu Aeroportul Internațional „Ștefan cel Mare” Suceava şi celelalte instituţii cu funcţii de sprijin.

Acesta s-a efectuat pentru salvarea persoanelor și limitarea efectelor negative produse de un incident grav, pe timpul desfășurării mitingului aviatic „Suceava Air Show 2024”.

Scenariul exerciţiului a presupus faptul că, în data de 2 aprilie a.c., începând cu ora 9:00, pe Aeroportul Internațional „Ștefan cel Mare” Suceava s-a organizat mitingul aviatic „Suceava Air Show 2024”, în cadrul căruia mai multe avioane de mici dimensiuni efectuau demonstrații spectaculoase, cu zboruri în formație etajată și schimbări de direcție. La fața locului, participau peste 1000 de spectatori.

Pe timpul activităților de pregătire și antrenament, două avioane acrobatice de mici dimensiuni s-au ciocnit în aer, deasupra publicului prezent. Resturi din cele două avioane au căzut peste public și peste un hangar al Aeroportului Internațional „Ștefan cel Mare” Suceava, afectând 27 de persoane, și producând incendii puternice.

Obiectivul principal al acestui exercițiu a fost asigurarea managementului integrat în gestionarea operativă a unei situaţii de urgenţă provocată de un accident aviatic, urmat de un incendiu, în zona de competenţă a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Bucovina” al judeţului Suceava, în cooperare cu instituţiile/operatorii economici cu funcţii de sprijin pentru salvarea, evacuarea persoanelor şi limitarea efectelor negative produse asupra comunităţii şi mediului înconjurător.

În plan operațional, s-a urmărit verificarea viabilităţii documentelor de conducere, standardelor şi procedurilor operaţionale de acţiune pentru gestionarea unei situaţii de urgenţă cu un grad ridicat de complexitate, testarea capacităţii de reacţie şi intervenţie.

La exercițiu, au participat forțe și mijloace de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Bucovina” al judeţului Suceava, Aeroportul Internațional „Ștefan cel Mare” Suceava, Spitalul Județean de Urgență „Sf. Ioan cel Nou” Suceava - UPU-SMURD Suceava, Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Salcea, Inspectoratul de Jandarmi Județean „Bogdan Vodă” Suceava, Inspectoratul de Poliție Județean Suceava, Serviciul Județean de Ambulanță Suceava, Serviciul Teritorial al Poliției de Frontieră Suceava, Direcția de Informații Moldova - Nord și ROMATSA.

Se adresează mulțumiri tuturor colaboratorilor și participanților!

Galerie imagini

 

Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.