Două persoane au căzut în apele unui lac de acumulare

Sâmbătă, 15 Iunie 2024Botosani
Sursa Foto: Facebook ISU Botosani

Doua persoane au cazut in apele unui lac de acumulare | imaginea 1 Două persoane care se aflau într-o barcă au căzut în apele Lacului de acumulare Stânca-Costești, după ce ambarcațiunea s-a răsturnat.

O persoană a reușit să se prindă de barcă, iar cealaltă a dispărut în apă.

Acesta este scenariul unui exercițiu desfășurat de Detașamentul de Pompieri Botoșani în cooperare cu scafandrii de la ISU Iași, pe Lacul de acumulare Stânca-Costești, marți, 11 iunie a.c.

La fel ca în situațiile reale, pompierii militari au intervenit cu bărci, ambulanțe SMURD și scafandri pentru căutarea și salvarea victimelor.

Au fost simulate acțiuni de căutare-salvare în mediul acvatic, dar și de acordare a primului ajutor medical prespitalicesc.

Sesiunea de pregătire a inclus scufundări în apa lacului, la adâncimi cuprinse între 5 și 20 de metri.

Pentru pompieri, pregătirea este foarte importantă, iar schimburile de experiență sunt întotdeauna bine venite.

De fiecare dată, orele de pregătire sunt tratate cu responsabilitate, fiind un bun prilej pentru a-și perfecționa tehnicile de intervenție.

❗️Informare preventivă❗️Pentru prevenirea unor tragedii, pompierii vă recomandă:

  • frecventaţi doar locurile special amenajate pentru înot şi scăldat;
  • evitaţi scăldatul în lacuri, canale sau alte cursuri de apă unde malurile sunt abrupte, curenţii foarte puternici, albiile nămoloase sau pline cu plante, pietre, crengi sau trunchiuri de copaci;
  • evitaţi să intrați singuri în apă, fără a avea alte persoane prin apropiere, mai ales dacă nu ştiţi să înotaţi sau nu aveţi deprinderile necesare;
  • nu intrați în apă după ce ați consumat alcool sau pe timp de noapte;
  • nu săriți de pe platforme, poduri sau alte construcţii;
  • nu intrați în apa rece după expunerea la soare;
  • nu lăsați niciodată copiii nesupravegheați în apă sau în apropierea acesteia, nici măcar în piscinele achiziționate pentru cei mici;
  • echipamentele speciale pentru siguranța înotului (colac de salvare, aripioare sau tuburi gonflabile etc.) nu sunt în totalitate eficiente, de aceea trebuie utilizate de către copii, sub atenta supraveghere a unui adult.

Dacă observați o persoană care se află în pericol de înec și puteți să o ajutați, interveniți, fără a vă pune viața în pericol. În cel mai scurt timp, apelaţi numărul unic de urgenţă 112!

Galerie imagini

 

Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.