Incident urmat de incendiu la o aeronavă cu pasageri la bord

Vineri, 07 Iunie 2024Brasov
Sursa Foto: Facebook ISU Brasov

Incident urmat de incendiu la o aeronava cu pasageri la bord | imaginea 1 𝐄𝐱𝐞𝐫𝐜𝐢𝐭̦𝐢𝐮 𝐚𝐦𝐩𝐥𝐮 𝐜𝐮 𝐟𝐨𝐫𝐭̦𝐞 𝐬̦𝐢 𝐦𝐢𝐣𝐥𝐨𝐚𝐜𝐞 𝐥𝐚 𝐚𝐞𝐫𝐨𝐩𝐨𝐫𝐭. Pe parcursul zilei de marți, 04 iunie a.c., Aeroportul Internațional Brașov Ghimbav a fost scena unui amplu exercițiu cu privire la modul de intervenție și reacție în cazul producerii unui incident urmat de incendiu la o aeronavă AIRBUS 320, aparținând unei companii aeriene.

Scenariul a prevăzut că, în jurul orei 13.00, în timpul operațiunilor de alimentare a aeronavei cu carburant, racordul cisternei de alimentare s-a desprins și s-a scurs carburant pe sol. În urma incendiului survenit la aeronava cu 216 pasageri la bord, dispeceratul aeroportului a dat alarma și a inițiat procedurile conform planului de intervenție în situații de urgență.

A fost anunțat imediat serviciul unic de urgență 112, iar la sol, angajații din cadrul aeroportului au format dispozitive de intervenție rapidă, însă a fost nevoie și de intervenția pompierilor.

Primii care au ajuns la fața locului au fost pompierii serviciului privat din cadrul aeroportului, care au intervenit cu mijloacele din dotare pentru stingerea incendiului, până la sosirea echipajelor de intervenție din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență ,,Țara Bârsei” al județului Brașov.

A fost declanșată rapid procedura de evacuare a pasagerilor și a echipajului și au fost acordate măsuri de prim ajutor răniților într-o clădire din apropiere. În cadrul acestui exercițiu, ISU Brașov a urmărit verificarea următoarelor aspecte:

  • timpii de răspuns a subunităților de intervenție implicate în exercițiu;
  • activarea Planului Roșu de intervenție;
  • trierea și acordarea asistenței medicale la un număr mare de victime și instalarea Punctului Medical Avansat, încadrat cu personal medical din cadrul UPU-SMURD;
  • modul de cooperare cu Serviciul Privat pentru Situații de Urgență al Aeroportului;
  • modul de cooperare cu celelalte structuri din Sistemul Național de Management al Situațiilor de Urgență.

ISU Brașov a acționat cu 4 autospeciale de stingere cu apă și spumă, o autospecială CBRN cu remorca de decontaminare, un Punct Medical Avansat, 3 ambulanțe SMURD, o terapie intensivă mobilă, o autocisternă, o autospecială de transport roboți, Punctul de Comandă Mobil, Containerul Multirisc, și o autospecială de transport personal și victime multiple.

De asemenea, la exercițiu au participat medici și asistente din cadrul UPU-SMURD Brașov, dar și voluntari.

Pe această cale, se adresează mulțumiri organizatorilor din cadrul Aeroportului Internațional Brașov Ghimbav pentru oportunitatea de a participa la acest amplu exercițiu, Serviciului de Salvare și Stingere a Incendiilor din cadrul AIBG, colegilor de la poliție și celor din cadrul UPU SMURD, voluntarilor, dar și colegilor din cadrul ISU Brașov care și-au adus contribuția la bună desfășurare a exercițiului.

Galerie imagini

 

Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.