Stingere a incendiilor de fond forestier - stagiu de perfecționare

Miercuri, 05 Iunie 2024Hunedoara
Sursa Foto: Facebook ISU Hunedoara

Stingere a incendiilor de fond forestier   stagiu de perfectionare | imaginea 1 În perioada 27-31 mai a.c., la Centrul de Antrenament și Pregătire de Specialitate din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență “Iancu de Hunedoara” al județului Hunedoara s-a desfășurat stagiul de perfecționare în comun: „Stingere a incendiilor de fond forestier”.

Scopul acestui stagiu este de a consolida și dezvolta cunoștințele personalului operativ din unitățile subordonate I.G.S.U. în vederea asigurării unui răspuns prompt, integrat și eficient pentru limitarea și înlăturarea consecințelor asupra ecosistemului forestier și a factorilor de mediu, precum și, după caz, asupra populației, valorilor materiale și/sau activităților economice, ținând cont de faptul că în ultimii ani a crescut frecvența și amploarea incendiilor de fond forestier.

Pe timpul stagiului, la care au participat 2 ofițeri și 12 subofițeri din 6 județe, s-au desfășurat atât ședințe de pregătire teoretică, cât și practică: prezentarea noțiunilor referitoare la modul de manifestare a incendiilor produse la fondul forestier, viteza de propagare a acestuia în funcție de relief, topografia zonelor împădurite, calculul distanțelor și suprafețelor, interpretarea corectă a hărților sau prezentarea diferitelor procedee de stingere.

De asemenea, personalul s-a perfecționat în aplicarea raționamentului tactic pentru gestionarea acestor tipuri de situații de urgență.

În cadrul activităților practice s-a pus accent și pe anticiparea evoluției incendiului, identificarea și protecția punctelor sensibile, cunoașterea căilor de retragere și a zonelor de siguranță, realizarea unor dispozitive de intervenție cu motopompe și bazine de apă și alimentare din surse naturale (pârâu) sau din autospeciale.

S-a urmărit, totodată, perfecționarea personalului pentru aplicarea procedurilor operaționale și a tehnicilor de intervenție specifice, independent și în cooperare cu componenta aeriană.

De asemenea, tot în cadrul acestei forme de pregătire, s-a desfășurat o ședință de pregătire în comun cu un echipaj din cadrul Inspectoratului General de Aviație al Ministerului Afacerilor Interne ce a utilizat, pentru prima dată la acest stagiu, un elicopter „Black Hawk”, pentru cunoașterea procedurilor de îmbarcare – debarcare și recunoaștere aeriană, dar și pentru transportul forțelor și mijloacelor de intervenție pe cale aeriană.

Galerie imagini

 

Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.