Cutremur în zona Călărași
Sursa Foto: Facebook ISU Calarasi
Joi, în data de 27 iunie a.c., în intervalul orar 10.00 - 12.00, în incinta Centrului Judeţean de Cultură şi Creaţie Călăraşi şi pe platoul din faţa Consiliului Judeţean Călăraşi s-au simulat mai multe intervenţii, cu scopul declarat de a pregăti personalul pentru a face faţă unor situaţii de urgenţă mai complexe.
I.S.U. Călăraşi a desfăşurat exerciţiul tactic de cooperare în cazul producerii unui seism în zonă, fiind simulate mai multe intervenţii de căutare-salvare a persoanelor și de acordare a primului ajutor.
Au participat la această aplicaţie tactică forţe şi mijloace ale I.S.U. „Barbu Ştirbei” Călăraşi, două echipaje ale Jandarmeriei Călăraşi, mai mulţi reprezentanţi ai Inspectoratului Judeţean de Poliţie Călăraşi, reprezentanţi ai Serviciului Judeţean de Ambulanţă Călăraşi şi personal din cadrul Unităţii de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean Călăraşi, voluntari SMURD înscrişi în programul “Voluntar din pasiune”, reprezentanţi ai Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă Călăraşi.
Tema exerciţiului tactic de cooperare a urmărit modul de acţiune al forţelor cu atribuţii în managementul situaţiilor de urgenţă in cazul producerii unor situaţii de urgenţă in zona de competenţă şi asigurarea unui răspuns coordonat al tuturor structurilor cu atribuţii de intervenţie în cazul producerii unui seism cu manifestări deosebit de rapide si efecte limitate in timp.
Scopurile generale ale acestei aplicaţii tactice au fost următoarele: verificarea concepţiei de acţiune stabilită prin planul desfăşurării exerciţiului tactic şi a capabilităţilor de intervenţie la nivelul zonei de competenţă; elaborarea concepţiei specifice privind planificarea, pregătirea, organizarea şi desfăşurarea acţiunilor de răspuns, precum şi concepţia de acţiune în situaţii de urgenţă; evaluarea eficienţei intervenţiei autospecialelor, a echipajelor medicale a echipajelor de descarcerare, precum şi a necesarului de resurse umane, materiale şi financiare pentru gestionarea situaţiilor de urgenţă; evaluarea consecinţelor probabile ale surselor de risc şi pregătirea psihologică a personalului în vederea realizării unei intervenţii eficiente; organizarea cooperării între forţele participante şi stabilirea necesarului de forţe, mijloace şi echipamente specifice necesarue pentru situaţia cea mai nefavorabilă; verificarea practicabilităţii căilor de acces şi de amplasare a autospecialelor de intervenţie; verificarea eficientei procedurilor de intervenţie pentru situaţiile tactice simulate, conducerea într-o concepţie unitară a acţiunilor de intervenţie.
Aplicația tactică de cooperare cu forțe și mijloace în teren s-a desfășurat în condiții optime, fiind bifate în mare măsură cererile scenariului de intervenție, s-au simulat mai multe proceduri de intervenţie, iar la final, s-a putut spune că exercițiul s-a dovedit a fi un bun antrenament pentru o situație reală.
Astfel de exerciții de cooperare se vor mai desfășura și în următoarele etape, în concepții asemănătoare, astfel încât personalul participant să poate deprinde abilități eficiente de salvare în condițiile cele mai vitrege de intervenție.
Galerie imagini
Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.