Incendiu la fondul forestier, cu extindere la zone locuite

Marți, 02 Iulie 2024Hunedoara
Sursa Foto: Facebook ISU Hunedoara

Incendiu la fondul forestier  cu extindere la zone locuite | imaginea 1 Un exercițiu de tip „Joint”, cu forțe și mijloace în teren și de conducere, având ca temă: gestionarea situației de urgență generată de un incendiu de vegetație uscată cu extindere la fondul forestier și la zone locuite, s-a desfășurat miercuri după-amiază, 26 iunie a.c., în zona Rezervației naturale Buceș-Vulcan, din nordul județului Hunedoara.

Scopul acestui exercițiu a fost acela de perfecționare a deprinderilor forțelor participante (militari și civili) privind intervenția în zone foarte greu accesibile, în condiții meteo deosebite, fără a se putea folosi de autospeciale de stingere.

De asemenea, responsabilitatea salvatorilor este mare pentru că trebuie să elimine focarele de incendii și să împiedice extinderea rapidă (din cauza vîntului puternic) a flăcărilor la locuințe sau adăposturi de animale, dar și pe o suprafață mai mare a ariei naturale protejate.

Complexitatea exercițiului a fost cu atât mai ridicată cu cât scenariul a prevăzut și o acțiune de căutare-salvare a unui grup de turiști care se aflau în zona afectată de flăcări și fum.

La exercițiu au participat cadre militare din cadrul subunităților de pompieri Brad, Ilia, Deva și Orăștie, inspectoratelor de jandarmi și poliție, unității militare vânători de munte din Brad și reprezentanți de la Salvamont Hunedoara, Crucea Roșie Hunedoara, A.P.I.A., Garda Națională de Mediu, Garda Forestieră, Direcția Silvică, Colegiul Psihologilor și Clubul de Off Road Brad.

Simularea unor evenimente similare celor care pot avea loc în realitate, duce la consolidarea relațiilor de cooperare cu alte instituții și oferă pompierilor încrederea că împreună vor putea fi gestionate optim situațiile de urgență care pot pune în pericol viața oamenilor, dar și mediul înconjurător.

Exercițiile de acest tip sunt absolut necesare și urmăresc modul de acțiune a structurilor de intervenție pentru limitarea și înlăturarea urmărilor unor situații de urgență, verificarea viabilității planului operativ de intervenție, precum și a planurilor de cooperare cu celelalte structuri implicate în managementul și gestionarea situațiilor de urgență.

ISU Hunedoara mulțumește tuturor instituțiilor colaboratoare pentru modul în care și-au îndeplinit atribuțiile!

Galerie imagini

 

Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.