Antrenament de căutare-salvare canină
Sursa Foto: Facebook ISU Bucuresti-Ilfov
În perioada 16 - 17 noiembrie a.c., IGSU a desfășurat un antrenament de căutare-salvare canină, în Poligonul pentru executarea tehnicilor de intervenție pentru salvarea vieții din medii ostile al Centrului Național de Perfecționare a Pregătirii pentru Managementul Situațiilor de Urgență.
La această activitate au participat 4 echipe canine de la ISU Argeș, ISU Brașov, ISU Prahova, ISU Vrancea, 10 echipe de la Clubul Câinilor Utilitari, organizație non-guvernamentală care are încheiat protocol de cooperare cu Departamentul pentru Situații de Urgență, precum și experți ai echipei de căutare-salvare urbană (RO-USAR), constituită la nivelul Unității Speciale de Intervenție în Situații de Urgență.
Scenariile tactice au fost concepute pe baza nevoilor operative identificate pe timpul participării la misiunile internaționale în caz de seism, integrând bune practici și lecții învățate din aceste experiențe. Antrenamentul a fost configurat pe 3 ateliere, unde echipele au defășurat diferite scenarii, precum:
- exerciții de acces și adaptare la suprafețe;
- trimiterea câinilor pentru identificarea victimelor în zone dificile;
- trimiterea câinilor pentru semnalizarea în zone inconfortabile;
- exerciții de motivație;
- exerciții de căutare/trimiteri cu dificultate oscilantă;
- exerciții simple de semnalizare cu recompensă mare;
- exerciții de sistematizare a căutării;
- trimiteri lungi în dărâmături;
- exerciții cu plasarea victimelor în poziții care să favorizeze abordarea ordonată a terenului.
Activitatea reprezintă o oportunitate importantă de a dezvolta și perfecționa abilitățile echipelor de salvare și de a îmbunătăți pregătirea și cooperarea în situații critice. Prin scenariile complexe și lecțiile învățate, echipele sunt pregătite să răspundă eficient în caz de urgențe majore, contribuind la salvarea de vieți în cele mai dificile condiții.
Galerie imagini
Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.