Pompierii - salvatori de profesie: 3 pompieri arădeni au învins moartea într-o luptă contra cronometru

Luni, 28 Iulie 2014Arad

Pompierii  salvatori de profesie 3 pompieri aradeni au invins moartea intr o lupta contra cronometru | imaginea 1 Pompierii români demonstrează adesea prin acțiunile lor că sunt îngeri ai Lui Dumnezeu trimiși pe pământ pentru a-și salva semenii din ghearele morții. La fel au făcut și trei pompieri arădeni care, în timpul unui meci de fotbal, au salvat de la moarte un bărbat, resuscitându-l zeci de minute din stop cardio-respirator. Pentru că fac cinste Armei Pompierilor, cei trei au fost ulterior avansați la excepțional, în gradul următor.

Avansați în grad la excepțional

Plt. Papoi Eugen, plt. Raţ Vasile şi plt. Deliman Florin, subofiţeri operativi, încadraţi pe autospeciala SMURD din Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Vasile Goldiş” Arad, Şecţia Sebiş, Garda de intervenţie nr.1 Sebiş, în timpul liber activează ca jucători amatori de fotbal la echipa Minerul Moneasa în liga V a judetului Arad. În timpul desfăşurării unui meci de fotbal unuia dintre jucătorii echipei adverse, în varstă de 43 ani, i s-a făcut rău intrând în stop cardio – respirator.

Cei trei subofiţeri, în conformitate cu procedurile învăţate pe timpul antrenamentelor şi cu experienţa din timpul intervenţiilor au executat pe rând manevre de resuscitare aproximativ 30 minute până la sosirea echipajului de la ambulanţă şi a elicopterului SMURD. Datorită profesionalismului celor trei care au început de urgenţă manevrele de resuscitare, pacientul şi-a revenit din stopul cardio-respirator fiind predat în viaţă către echipajul SAJ şi mai apoi către elicpoterul SMURD care l-a transportat la U.P.U Arad.

Pompierii  salvatori de profesie 3 pompieri aradeni au invins moartea intr o lupta contra cronometru | imaginea 2 Pentru gestul lor și pentru că fac cinste Armei Pompierilor dând dovadă de profesionalism și devotament, cei trei au fost avansați în grad la excepțional, la propunerea șefului lor, inspectorul-șef al I.S.U. Arad, col. Ioan Bogdănescu.

La data de 14 iulie a.c., a avut loc, la sediul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „ Vasile Goldiş” Arad, ceremonia militară de avansare în gradul următor în mod excepţional a celor 3 subifiţeri din cadrul Secţiei Sebiş. În conformitate cu prevederile art. 45 lit. e) şi art.64 din Legea 80/1995 privind statutul cadrelor militare, cu modificările şi completările ulterioare, ale art.69 lit c) din O.M.I 665/2008 privind unele activităţi de management resurse umane în unităţile Ministerului Afacerilor Interne, ale O.M.A.I 600/2005 cu modificările şi completările ulterioare, în baza raportului Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Vasile Goldiş„ Arad, prin ordinul nr.2873/I.G./07.07.2014, al Inspectorului General al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, col. dr. Cornea Nicolae;

Următorii subofiţeri în activitate din Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „ Vasile Goldiş „ al Judeţului Arad, care în timpul liber au săvârşit fapte de eroism şi acte exemplare de curaj, se înainteză în gradul următor, în mod excepţional, astfel:

ÎN GRADUL DE PLUTONIER MAJOR

 1. Plutonier DELIMAN FRANCISC FLORIN

 2. Plutonier PAPOI EUGEN FRANCISC

 3. Plutonier RAŢ VASILE FLAVIUS

Modestie de eroi: "Cea mai mare fericire pentru noi este că acel om este în viață!"

Pompierii  salvatori de profesie 3 pompieri aradeni au invins moartea intr o lupta contra cronometru | imaginea 3 Cei trei eroi, și-au amintit de acele momente într-o discuție purtată cu reporterul Agenda Pompierului. "Eram într-o duminică, jucam un meci de fotbal la Moneasa. Pe la minutul 70-75 al meciului, în a doua repriză, un jucător din echipa adversă a căzut jos și a intrat în stop cardio-respirator. În acel moment am fugit către dânsul și împreună cu alți doi colegi am inceput manevrele de resuscitare învățate la cursul de paramedici. Am solicitat în ajutor Ambulanța de la Sebiș și, ulterior am cerut și elicopterul SMURD." - spune plt.maj. Papoi Eugen.

Pompierul își amintește că aproape 30 de minute au efectuat, cu rândul, manevrele de resuscitare până la sosirea Ambulaței și ulterior, încă vreo 15 minute până a ajuns elicopterul care a preluat victima. "În acele momente ne gândeam doar la salvarea vieții acelui om. Avansarea în grad la excepțional a fost o surpriză pentru noi. A fost o răsplată... dar cea mai mare fericire pentru noi este ca acel domn este în viață" - a adăugat cu modestie salvatorul.

Plt.maj. Demian Florin a ținut să ne spună: "Colegul nostru Raț (salvatorul care a început manevrele de resuscitare - n.r.) el a fost primul care a sărit acolo fiind mai aproape de victimă. Laurii sunt ai lui. Am mai salvat vieți dar nu în tura libera. Am fost poate oamenii potriviți la locul potrvit. Era un meci de fotbal între echipa din Chișineu Criș și cea din Moneasa. Nenorocirea s-a întâmplat prin minutul 80 al meciului. Un jucător a căzut pe gazon. Inițial am crezut că a murit. Spectatorii și jucătorii au crezut că a murit. Raț fiind mult mai aproape de dânsul s-a dus la el, și-a dat seama că e în stop, a început singur manevrele, până am ajuns și noi. Am efectuat manevrele de resuscitare pe rând până a ajuns Ambulanța de la Sebiș. Ulterior am cerut în ajutor un elicopter SMURD care l-a transportat la SPitalul din Arad. Așa a vrut Dumnezeu..."

Pompierii  salvatori de profesie 3 pompieri aradeni au invins moartea intr o lupta contra cronometru | imaginea 4 Plt.maj. Demian își amintește că în timpul manevrelor de resuscitare, bărbatul, pe care toți îl credeau mort, a mișcat mâna stângă. "N-am avut la îndemână un aparat să-i monitorizăm tensiunea dar atunci ne-am dat seama că trebuie să continuăm. Ulterio a venit Ambulanța, i s-au administrat șocuri cu defibrilatorul, iar apoi am continuat manevrele de resuscitare până a sosit elicopterul SMURD".

Vorbind despre avansare, pompierul are aceeași modestie e care am observat-o și la colegii lui: "Nu m-am așteptat la avansare... Ne gândeam că șeful o să ne felicite... Și șefa UPU Arad, dna dr. Puticiu ne-a felicitat... Cred că atunci am realizat că am făcut un lucru curajos. Una peste alta e bine să-ți ajuți semenii. Bucuria că acel om e în viață este mult mai mare ca cea că am fost avansați".

Plt.maj. Raț Vasile Flavius ne spune la rându-i: "Era prin minutul 75-80 al meciului. Eu de vreo 5 minute ieșisem din teren pe banca de rezerve. L-am văzut... era căzut jos. S-au adunat toți în jurul lui, cineva zicea că e mort. M-am dus repede într-acolo. Și arbitrul zicea că era mort. Nu apucase să sune nimeni la 112. M-am apropiat de el, un coleg de al lui, medic veterinar, încerca să-i țină căile respiratorii deschise. Am început resuscitarea... Ma bucur că am putut fi acolo. Să-l ajut. Cred că oricare din colegii mei ar fi făcut la fel. E un sentiment plăcut să știi că ai salvat o viață."

Col. Bogdănescu: "Sunt foarte mândru că am în subordine astfel de oameni!"

Vorbind despre fapta eroică a subordonaților săi, inspectorul-șef al I.S.U. Arad a declarat pentru Agenda Pompierului: "Sunt foarte mândru că am în subordine oameni care își îndeplinesc cu foarte mare devotament atribuțiunile. Faptul petrecut acum câteva săptămâni, când 3 pompieri paramedici, aflați în timpul liber, au salvat viața unui om, m-a determinat, în urma consultărilor pe care le-am avut cu dr. Monica Puticiu - medic coordonator UPU-SMURD, să fac o informare atât Inspectoratului General pentru Situații de Urgență cât și domnului ministru Raed Arafat, solicitând ca acești oameni să fie recompensați pentru a constitui un exemplu pentru celelalte cadre din unitate. Raportul pe care l-am întocmit a fost aprobat iar cei trei au fost avansați în grad la excepțional pentru curajul și modul exemplar în care și-au desfășurat activitatea."

Pompierii  salvatori de profesie 3 pompieri aradeni au invins moartea intr o lupta contra cronometru | imaginea 5

 

Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.