Sfântul Iosif cel Nou prăznuit în minunat chip la casa sa dragă din Partoș

Marți, 22 Septembrie 2015Timiș

Sfantul Iosif cel Nou praznuit in minunat chip la casa sa draga din Partos | imaginea 1 Mănăstirea Partoșului, veche vatră monahală a Țării Banatului, și-a serbat în zilele care au trecut hramul de peste an prilejuit de sărbătorile ”Înălțarea Sfintei Cruci” și ”Sfântul Iosif cel Nou”, respectiv în zilele de 14 și 15 septembrie.

Zilele hramului la Mănăstirea Partoșului

Mănăstirea Partoșului, veche vatră monahală a Țării Banatului, și-a serbat în zilele care au trecut hramul de peste an prilejuit de sărbătorile ”Înălțarea Sfintei Cruci” și ”Sfântul Iosif cel Nou”, respectiv în zilele de 14 și 15 septembrie.

Rânduielile sfinte au debutat în seara zilei de duminică, 13 septembrie a.c., când, cu începere de la orele 18.00, a fost săvârșită la altarul de vară din incinta Mănăstirii, în fața unei mari mulțimi de credincioși, Taina Sfântului Maslu de către un sobor de preoți condus de părintele protopop al Detei Ioan Prisăcean.

Sfantul Iosif cel Nou praznuit in minunat chip la casa sa draga din Partos | imaginea 2 În continuarea acestui moment, în biserica mare a fost oficiată slujba Vecerniei Mari pentru praznicul ” Înălțarea Sfintei Cruci” de către părintele arhimandrit Simeon Stana, exarhul mănăstirilor din Sfânta noastră Arhiepiscopie însoțit de mai mulți slujitori între care Părintele Marius Florescu de Centrul Eparhial și Părintele Varlaam Almăjanu, starețul Mănăstirii.

La începuturile serii, soborul tuturor slujitorilor înconjurat de toți credincioșii prezenți au întâmpinat cu lumânări în mâini și în sunet de clopote pe Înaltpresfințitul Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului care prin prezența sa a dorit să cinstească sărbătoarea din acest an a Casei Sfântului Iosif.

Însoțit de dragostea și cântul credincioșilor, Înaltpreasfinția sa s-a închinat pe rând în cele două biserici și apoi mormântului Sfântului, după care a fost condus la altarul de vară unde, sub protia sa, a fost săvârșită rânduiala Litiei la finalul căreia a ținut în fața credincioșilor un emoționant cuvânt de învățătură.

În cadrul acestuia a fost elogiată, în cuvinte foarte sensibile, personalitatea Sfântului nostru Ierarh ocrotitor, Iosif cel Nou. A vorbit de asemenea despre semnificația sărbătorii Crucii și despre noul proiect de corp de chilii și trapeză care în curând începe a fi edificat la Partoș, invitând pe toți să se implice în a sprijini aceste demersuri și întreaga lucrare a Mănăstirii.

Părintele Mitropolit a binecuvântat apoi credincioșii și împreună cu toți slujitorii și oaspeții a luat parte la agapa oferită cu bucurie de obștea Mănăstirii. De asemenea toți pelerinii au putut servi cina într-un spațiu anume amenajat în proximitatea celor două biserici, masă pusă la dispoziția credincioșilor prin bună voința Primăriei și a Consiliului local Banloc.

Sfantul Iosif cel Nou praznuit in minunat chip la casa sa draga din Partos | imaginea 3 Prezența Înaltpreasfințitului Părinte Ioan la sărbătoarea Mănăstirii, cea de a doua aici după instalarea sa în tronul mitropolitan al Banatului – prima fiind în chiar prima zi a slujirii sale la Timișoara, a fost o adevărată binecuvântare atât pentru viețuitorii Mănăstirii și locuitorii satului, cât și pentru marea familie duhovnicească adunată în ultimii ani în jurul altarului de la Partoș. Prezența și cuvântul său i-au întărit pe toți în credință, trezind în inimile tuturor dorința de a trăi tot mai profund legătura nemijlocită cu Dumnezeu și cu Sfântul Iosif, precum și dragostea frățească.

În cursul nopții a fost săvârșită de către starețul Mănăstirii privegherea de noapte, iar dimineața, după rânduiala Sfințirii apei, Sfânta liturghie de către mai mulți părinți de la Centrul Eparhial, de către protopopul Detei și preoți din zonă. Seara, de la orele 18 s-a oficiat privegherea pentru pomenirea Sfântului Ierarh Iosif cel Nou, iar în însăși ziua sărbătorii sale Sfânta Liturghie de către un sobor de preoți condus de părintele exarh Simeon Stana care a și ținut cuvântul de învățătură al acestei binecuvântate zile.

Sărbătoarea a fost înfrumusețată de prezența unei mari mulțimi de credincioși care a participat la săvârșirea celor sfinte îmbrăcați fiind în frumosul port popular. Sărbătoarea s-a încheiat prin procesiunea cu icoana și racla cu părticele din moaștele sfântului care se păstrează în Mănăstirea noastră.

Pe străzile satului și în jurul bisericilor, în sunetul clopotelor și acompaniați de cânturile Fanfarei armatei din Timișoara prezentă la acest eveniment, toți cei prezenți și-au manifestat bucuria participării la praznicul de peste an al Sfântului ocrotitor al Banatului, Iosif cel Nou, de la cărui mutare în veșnicie se vor împlini în anul liturgic în care am intrat 360 de ani.

Manifestările de la acest hram sunt primele dintr-o suită de multe alte acțiuni prin care va fi comemorat în acest an, în mănăstirea noastră, acest eveniment. Să fie și aceste zile un bun prilej bun de a ne reîntări credința și legământul de fidelitate și statornicie față de Biserica strămoșească și față de acest spațiu al Partoșului încărcat de atâta sfințenie și istorie.

Sfantul Iosif cel Nou praznuit in minunat chip la casa sa draga din Partos | imaginea 4

Pelerinaj pe jos la Mănăstirea Partoșului

Pelerinajul pe jos de la Mănăstirea Timișeni la cea a Partoșului a unui grup mare de credincioși, apropiați ai acestui loc sfânt ce adăpostește mormântul plin de har al celui ce ocrotește Țara Banatului, a fost una din realizările deosebite din acest an prin care a fost sărbătorit hramul mănăstiresc de la Partoș prilejuit de sărbătorile ”Înălțarea Sfintei Cruci” și ”Sfântul Iosif cel Nou” - 14 și 15 septembrie.

Această inițiativă, împlinită cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioan Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului, a fost prima realizare de acest fel, urmărindu-se ca prin ea să fie refăcut simbolic drumul pe care Sfântul Iosif cel Nou la parcurs de la Timișoara la Partoș în retragerea sa la străvechea Mănăstire de aici, autentic și neîntrecut spațiu duhovnicesc în atâtea veacuri de istorie.

Călătoria aceasta, nu ușoară, a fost pentru toți nu atât un parcurs exterior, o deplasare pe o hartă geografică ce a legat pe parcursul a 45 de km localitățile Șag, Parța,Petroman, Ghilad, Ofsenița,Banloc și Partoș, cât un parcurs duhovnicesc, o veritabilă călătorie interioară spre fundamentele credinței, o evaluare și redimensionare a acestora, o confruntare cu sinele însuși și o strădanie de reașezare a sa în adevărata ordine a lucrurilor, în viul relației cu Dumnezeu în afara căreia însăși existența omului este văduvită de sens și conținut.

Sfantul Iosif cel Nou praznuit in minunat chip la casa sa draga din Partos | imaginea 5 A fost, de asemenea, acest pelerinaj o jertfă de mulțumire și prinos de recunoștință aduse Sfântului ocrotitor al Banatului pentru darul prezenței și al slujirii sale în părțile noastre de țară în vremuri nu ușoare, pentru neprețuita moștenire spirituală pe care ne-a lăsat-o, pentru neobosita purtare de grijă și pentru dragostea prea plină și generoasă de care ne încredințează în fiecare zi.

Pelerinii au plecat spre Partoș în zorii zilei de sâmbătă, 13 septembrie, din fața bisericii mari a Mănăstirii Timișeni după un moment de rugăciune la finalul căreia au primit binecuvântarea părintelui Simeon Stana exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia noastră. Ei au purtat pe tot parcursul drumului crucea procesională și icoana Sfântului Iosif și au împărțit credincioșilor întâlniți pe cale iconițe cu acesta.

Au ajuns la Partoș după 13 ore fiind întâmpinați la ieșirea din Banloc de părintele stareț Varlaam Almăjanu care le-a citit din Sfânta Evanghelie, le-a dat spre închinare racla cu fragmente din moaștele Sfântului care se păstrează în Sfânta Mănăstire și a parcurs împreună cu ei ultima parte a drumului.

La intrarea în localitatea care înconjoară Mănăstirea ei au fost întâmpinați de către toții credincioșii de aici cu pâine și sare și prapori în mâini. Părintele exarh, care s-a aflat în fruntea credincioșilor din sat, a adresat pelerinilor un emoționant cuvânt de bun venit după care toți participanții la acest moment s-au unit într-o unică procesiune care, în intonarea troparului Sfântului și în sunetul clopotelor, a înaintat spre Mănăstire, a înconjurat bisericile și s-a încheiat în fața sfântului altar unde s-a săvârșit slujba Te Deum-ului la finalul căreia toți participanții au petrecut clipe de neuitate rugăciuni la mormântul Sfântului Iosif și au servit cina oferită de obștea mănăstirii.

Cuvintele sunt neputincioase în a descrie tot ceea ce a însemnat această experiență binecuvântată. Nădăjduim că și în anii care vor veni temerara de acum inițiativă va fi reluată devenind o frumoasă tradiție care va deschide mereu șirul amplelor manifestări prilejuite de hramul vechii Mănăstirii de la Partoș.

Galerie imagini

 

Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.