Pelerini pe urmele Sfântului Ierarh Iosif cel Nou de la Partoș

Miercuri, 14 Septembrie 2016Timiș

Pelerini pe urmele Sfantului Ierarh Iosif cel Nou de la Partos | imaginea 1 Sâmbătă, 10 septembrie, zeci de credincioși bănățeni au mers în pelerinaj pe urmele Sfântului Ierarh Iosif cel Nou de la Partoș, Mitropolitul Timișoarei și ocrotitorul Banatului. Aceștia au pornit pe jos, la orele dimineții, de la Mănăstirea Timișeni-Șag, parcurgând, în rugăciune și cântări religioase, peste 50 km, până la Mănăstirea Partoș, locul unde Sfântul Iosif s-a retras, petrecând ultimii trei ani din viață. Acest pelerinaj, cu un profund rol latreutic și, totodată, anamnetic, reiterează, în nod simbolic, drumul pe care l-a parcurs Sfântul Mitropolit Iosif în 1653, din cetatea Timișoarei până la Mănăstirea Partoșului.

„Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Ioan s-a organizat a doua ediție în care se îndeplinește acest pelerinaj. A fost un pelerinaj al credinței, speranței și al dragostei față de Dumnezeu și față de sfântul ocrotitor, care oblăduiește de multă vreme Țara Banatului și biserica din acest colț de țară. A fost un pelerinaj împlinit de oameni cu suflet mare, care au găsit la Partoș o casă pentru sufletul lor. Aceștia au considerat să parcurgă pe jos acest drum, pe care Sfântul Iosif la făcut când s-a retras din scaunul mitropolitan al Timișoarei, pentru a se așeza aici, la Mănăstirea Partoș, unde a trăit ultimile clipe ale desăvârșirii sale”, a menționat părintele Varlaam Almăjanu.

Pelerinii au fost întâmpinați, la intrarea în satul Partoș, de către un număr mare de credincioși ai parohiei, dar și de către părintele Simeon Stana, exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Timișoarei, și părintele stareț Varlaam Almăjanu, care a adus spre mângâierea și întărirea pelerinilor un fragment din moaștele Sfântului Iosif. De aici, mulțimea pelerinilor și credincioșilor au mers, cântând troparul sfântului, până în biserica mare a mănăstirii, unde s-au înălțat rugăciuni de mulțumire pentru deosebita osteneală a pelerinilor.

După cuvântul de învățătură, rostit de către părintele stareț, toți pelerinii au primit, în semn de apreciere și recunoștință, medalia omagială „Sfântul Iosif cel Nou”.

În Mitropolia Banatului, 2016 este dedicat Sfântului Ierarh Iosif cel Nou de la Partoș, întrucât se împlinesc 360 de ani de la sa la Arhiereul cel Veșnic și 60 de ani de la canonizare. Pelerinajul pe urmele Sfântului Iosif se înscrie în seria manifestărilor dedicate Anului omagial în Mitropolia Banatului.

Galerie imagini

 

Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.