Sfăntul Iosif cel Nou de la Partoș - 360 de ani de la nașterea sa în Cer

Joi, 15 Septembrie 2016Timiș
Autor: Ieromonah Varlaam Almăjanu

Sfantul Iosif cel Nou de la Partos   360 de ani de la nasterea sa in Cer | imaginea 4 Om al credinței, monah desăvârșit, nevoitor neîntrecut, arhiereu luminat de Harul Sfântului Duh, păstor neobosit al credincioșilor săi, stâlp neclintit al credinței, lauda preafrumoasă a Timișoarei și cinstea Partoșului, Sfântul Ierarh Iosif cel Nou astăzi, 15 septembrie, se prăznuiește.

Și nu este o prăznuire oarecare, ci una aniversară, întrucât în acest an se împlinesc 360 de la nașterea sa în Cer și 60 de ani de la trecerea sa în calenadarul Sfinților.

Sfântul Ierarh Iosif cel Nou, nevoitor în Muntele Athosului peste 60 de ani și Mitropolit al românilor bănățeni în ultimii ani ai vieții sale (+1656), continuă prin viața sa să inspire generații de creștini. Sfântul munte ni-l arată pe părintele Iosif ca un model neîntrecut de nevoință și trudă duhovnicească pentru sfințirea firii și dobândirea asemănării cu Domnul. Acolo a și dobândit datorită vieții sale alese harisma facerii de minuni. Iar timpul petrecut în Țara Banatului ni-l revelează ca pe un adevărat păstor al turmei sale, îndreptător al vieții bisericești și mare iubitor al oamenilor.

Praznicul sau de azi ne cheamă pe noi toți, ocrotiții săi, să-i aducem prinos de recunoștința și laudă pentru toate câte Dumnezeu le revarsă peste noi prin rugăciunile și mijlocirile sale. În același timp suntem conștienți că, dacă dorim cu adevărat să fim cinstitori ai săi, cel mai bun mod de a o face este, așa cum zicea marele Augustin, imitarea vieții lui. Fie ca virtuțile sale să rodească în viața noastră și pașii noștri să calce pe urmele lui pe acest drum ce duce către Împărație!

Ne plecăm azi și mereu fruntea în fața moaștelor sale și sărutăm cu evlavie și emoție mormântul său de la Partoș rugându-l ca dragostea și mila sa să nu ne părăsească, ci să ne țină pe toți aproape în dragostea Domnului nostru și să ne facă puternici în misiunea pe care fiecare dintre noi o are de împlinit.

Galerie imagini

 

Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.