Agenda Pompierului - 8 ani alături de pompierii militari

Duminică, 27 Decembrie 2020București
Autor: Ioana Anamaria Ungur

Logo agendapompierului.ro Au trecut 8 ani de când, în Noaptea Sfântă de Crăciun, agendapompierului.ro și-a întins aripile și a pătruns în mediul online, ca singura publicație independentă dedicată exclusiv pompierilor. Opt ani. Nu ușori, uneori cumplit de grei, dar fierbinți precum dogoarea focului, trăiți la maxim, în cadența pompierilor militari, în lupta lor necontenită pentru salvarea semenilor.

Această a 8-a aniversare e poate cel mai greu moment de bilanț de până acum. Anul care tocmai se încheie, a fost unul greu și apăsător pentru toată lumea. Pompierii militari au fost mereu în prima linie și nici în lupta cu Covid-19 nu au dat înapoi. Noi am încercat atât cât am putut să fim alături de ei, relatând despre misiunile lor și, din păcate, spre revolta conducerii IGSU, despre durerea care stă în spatele imaginii de salvatori universali cu care unii urcă în sondaje.

A fost primul an în care nu am acordat Diplome de Onoare cu prilejul Zilei de 13 Septembrie, deși a fost cel mai bogat an în intervenții datorită pandemiei. Frustrările comenzii Inspectoratului General pentru Situații de Urgență ne-au determinat să facem un pas în spate. Ar fi fost inutil să ne adresăm din nou pentru a solicita implicarea acestei instituții în nominalizarea unor pompieri care s-au remarcat în timpul anului prin curaj, operativitate și spirit de sacrificiu. Inutil și penibil deoarece, din experiența anului anterior, am văzut că frustrările unor pseudo-militari ascunși în spatele unor minijupe blonde, ne-ar fi adus din nou în mail răspunsuri pe cât de stupide, pe atât de lipsite de onoare dar și de respect față de oamenii din linia întâi care trag și mor - da, chiar mor - pentru ca pe imaginea lor unii să își adune stelele, alții sau altele să colecteze sporurile de excelență.

IGSU, o instituție care AR TREBUI să protejeze, să coordoneze și să fie alături de pompierii militari, s-a dovedit în ultimii doi ani o instituție condusă de personaje profund iritate de adevăr și incapabile a-și asuma propriile rateuri. Au mai fost inspectori generali/comandanți care au fost deranjați de incisivitatea Agendei Pompierului. Dar niciunul atât de orbit de mândrie încât să nu înțeleagă că publicația noastră are unicitatea ei, că a fost singura care a apărat ÎNTOTDEAUNA pompierii militari, după fiecare intervenție ajunsă subiect de scandal în restul mass-mediei, tocmai pentru că la baza înființării revistei a stat doar dragostea și respectul față de acești minunați cavaleri anonimi ai frontului incandescent. Ei sunt cei care ne dau valoare și nouă, și instituției IGSU, și Ministerului și plachetelor și chiar stelelor de general. Ei, prin spiritul de sacrificiu și devotamentul de care dau dovadă clipă de clipă, chiar dacă nu sunt plătiți pentru orele suplimentare, chiar dacă mor de Covid umiliți în spitale, fără ca nimănui să îi pese, chiar dacă atunci când se îmbolnăvesc sunt aruncați precum o măsea stricată de acest sistem care îi jertfește cu nerecunoștință pentru gloria deșartă a unora.

Chiar dacă nu am reușit să acordăm militarilor aceste semne de prețuire, Agenda Pompierului a rămas în inimile și pe buzele pompierilor, ca un prieten adevărat. Am mers mai departe alături de ei. I-am plâns pe cei plecați, i-am ascultat pe cei rămași, am încercat să le fim alături atât cât stiloul ne permite, pentru că, spre deosebire de orice altă publicație, sufletul acestei Agende sunt EI, POMPIERII. EI ne dau valoare, iar dragostea și recunoștința lor ne obligă să rămânem alături de ei, la bine și la rău, să nu îi dezamăgim.

La mulți ani, dragi pompieri! 8 ani cu voi, o experiență dificilă, dar pe care nu i-aș schimba pentru nimic în lume! Fiți binecuvântați, oriunde v-ați afla!

 

Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.