15 Septembrie - Ziua Ocrotitorului pompierilor, Sfântul Iosif cel Nou de la Partoș

Joi, 15 Septembrie 2022Timiș
Autor: Ioana Anamaria Ungur

15 Septembrie   Ziua Ocrotitorului pompierilor  Sfantul Iosif cel Nou de la Partos | imaginea 1 La două zile după Ziua celor mai iubiți militari ai României, Arma sărbătorește Ziua Sfântului Iosif cel Nou de la Partoș, ocrotitorul pompierilor. La solicitarea Ministerului de Interne, în anul 1997, Sfântul Sinod Aprobă ca ocrotitorul spiritual al pompierilor din România să fie Sfântul Ierarh Iosif cel Nou de la Partoş, prăznuit la 15 septembrie.

Mulți dintre voi probabil nu știți că Sfântul Iosif este prietenul și Ocrotiorul vostru pe frontul incandescent. Asta poate și pentru că cei care conduc Ministerul de Interne și Inspectoratul General pentru Situații de Urgență au cam “uitat” în ultimii ani de cele sfinte. Ce sens mai are să amintești pe pagina insituției de Sfântul Ocrotitor al Pompierilor când activitatea capilor IGSU se rezumă, mai nou, la caiete de sarcini, licitații dubioase și plecăciuni la picioarele celor care împart onoruri vremelnice.

În acest context, le reamintim domnilor generali, textul următorului document: “DECIZIA SFÂNTULUI SINOD LUATĂ ÎN SESIUNEA DIN 13-14 FEBRUARIE 1997 PRIVIND DESEMNAREA SFÂNTULUI IOSIF CEL NOU DE LA PARTOŞ CA

OCROTITOR SPIRITUAL AL POMPIERILOR DIN ROMÂNIA: Temei nr.2111997-Adresa Ministerului de Interne – Inspectoratul general al corpului pompierilor militari nr. 27.006/1997 cu solicitarea de a desemna ca patron spiritual al acestei instituţii fie pe Sfântul Mucenic Corneliu Sutaşul (13 septembrie), fie pe Sfântul Ierarh Iosif cel Nou de la Partoş (15 septembrie).

Din referatul asupra problemei, se constată că propunerea a avut în vedere viaţa, minunile, calităţile spirituale ale acestor sfinţi şi legătura lor cu activităţile cotidiene ale pompierilor de a salva vieţi omeneşti, bunuri materiale şi spirituale, omenia, devotamentul, curajul şi jertfa pompierilor în acţiunile pe care le întreprind.

Apreciindu-se că Sfântul Ierarh Iosif cel Nou de la Partoş, ca sfânt naţional ale cărui moaşte se păstrează în catedrala ortodoxă din Timişoara, este legat de instituţia pompierilor militari prin minunile şi faptele sale, în urma opiniilor exprimate şi la propunerea Comisiei pentru doctrină, viaţă monahală şi misiune socială, Sfântul Sinod hotărăşte:

– Aprobă ca ocrotitorul spiritual al pompierilor din România să fie Sfântul Ierarh Iosif cel Nou de la Partoş, prăznuit la 15 septembrie.

† TEOCTIST

Arhiepiscopul Bucureştilor, Mitropolitul Munteniei şi Dobrogei,

Locţiitor al Cezareii Capadociei, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române”

Poate vă amintiți dragi generali că, dacă obligația morală nu o simțiți, aveți obligația legală de a-l cinsti pe Sfântul Ocrotitor al Pompierilor, în TOATE unitățile și mai ales la IGSU.

Despre Sfântul Ocrotitor al Pompierilor puteți citi mai multe aici: https://mitropolia-banatului.ro/viata-si-minunile-sfantului-iosif-cel-nou-de-la-partos/

Noi vă oferim cu drag o carte despre Sfântul Iosif cel Nou de la Poartoș, pe care o puteți descărca, aici: https://agendapompierului.ro/Sf_Iosif_cel_Nou.html

Vă asigur, dragii mei, că Sfântul Iosif vă veghează în fiecare misiune, chiar și pe cei care poate nu îl cunoașteți. Vă încurajez din toată inima să îl chemați în ajutor și să îi simțiți binecuvântarea în viețile voastre.

 

Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.