Paramedici în competiție
Echipele reprezentative din şapte inspectorate judeţene pentru situaţii de urgenţă s-au aliniat marţi, 9 iulie a.c., la startul etapei zonale a Competiţiei naţionale de descarcerare şi acordare a primului ajutor calificat desfăşurată la sediul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Anghel Saligny” al judeţului Vrancea.
Competiţia a debutat într-un cadru festiv, cu arborarea Drapelului de Stat în acordurile Imnului Naţional al României, în prezenţa loturilor reunite ale echipelor participante şi a reprezentanţilor autorităţilor şi instituţiilor publice locale. Concursul a cuprins două probe, pe parcursul cărora echipele de profesionişti şi-au demonstrat abilităţile, priceperea şi capacitatea de muncă în echipă, fiind apreciate atât îndemânarea şi rapiditatea, cât şi respectarea cu stricteţe a tehnicilor specifice de intervenţie.
Obiectivul principal al probei descarcerarea din autovehicule a constat în dezvoltarea competenţelor profesionale în ceea ce priveşte salvarea victimelor, urmărindu-se comanda intervenţiei, siguranţa, tehnicile de descarcerare, îngrijirea prespitalicească şi folosirea eficientă a echipamentului. De asemenea, s-a urmărit identificarea celor mai bune practici/tehnici de descarcerare din vehicule şi promovarea unor idei inovatoare în acest domeniu.
Fiecare echipă a fost compusă din şase membri, iar prima etapă a probei a constat în extragerea unei victime blocate într-un autoturism în urma unui accident rutier. La această etapă fiecărui echipaj i-au fost alocate câte 20 minute pentru finalizarea evoluţiei standard în cele mai bune condiţii de siguranţă.
La proba de acordare a primului ajutor calificat fiecare echipă a fost formată din trei paramedici. Prin intermediul acesteia s-a urmărit aplicarea şi respectarea protocolului cu privire la pacienţii traumatizaţi şi dezvoltarea competenţelor profesionale în ceea ce priveşte acordarea primului ajutor calificat.
În prima etapă a probei fiecare echipă a avut o evoluţie în cadrul unui scenariu în care a existat o singură victimă, fiind alocate 10 minute. Scenariile extrase la sorţi au inclus: pieton accidentat de un autoturism, plagă prin înjunghiere, traumatism prin agresiune, cădere de la înălţime, persoană rănită în urma unui accident de motocicletă, gambă strivită în urma unui accident de muncă şi strangulare.
La startul competiţiei s-au aliniat echipele din inspectoratele judeţene pentru situaţii de urgenţă din Constanţa, Brăila, Buzău, Galaţi, Ilfov, Tulcea şi Vrancea. Pentru etapa a doua a competiţiei s-au calificat loturile reprezentative ale: I.S.U. Ilfov, I.S.U. Vrancea, I.S.U. Constanţa şi I.S.U. Tulcea la proba de descarcerare din vehicule, iar la proba de acordare a primului ajutor calificat I.S.U. Vrancea, I.S.U. Ilfov şi I.S.U. Brăila.
Echipele de paramedici de la ISU Vrancea și ISU Ilfov se vor alinia la startul fazei naționale a Competiției de Descarcerare și Acordare a Primului Ajutor Calificat
Plagă prin împuşcare şi traumatisme în urma unor accidente rutiere au fost scenariile simulate în ultima zi a competiţiei la proba de acordare a primului ajutor calificat. Dificultatea însă a fost cu mult sporită faţă de prima zi a concursului, deşi timpul alocat a rămas de 10 minute.
Echipele care s-au calificat în etapa a II-a la proba de descarcerare din vehicule au evoluat în cadrul unor scenarii complexe care au inclus câte o victimă ce a suferit traumatisme majore şi este încarcerată în urma unor accidente rutiere în care au fost implicate câte două autovehicule. Fiecare echipaj a avut la dispoziţie câte 30 de minute pentru finalizarea evoluţiei în cele mai bune condiţii de siguranţă.
Competiţia naţională de descarcerare şi acordare a primului ajutor calificat, a cărei fază zonală s-a desfăşurat timp de două zile în municipiul Focşani la sediul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Anghel Saligny” al Judeţului Vrancea, are scopul de a identifica şi de a face schimb de bune practici în domeniul strategiilor de reducere a numărului de victime în urma accidentelor rutiere şi a acordării primului ajutor calificat, dar şi de a îmbunătăţi pregătirea practică în aceste domenii.
În urma evoluţiei echipajelor din cele şapte judeţe participante, clasamentul final arată astfel: la proba de acordare a primului ajutor calificat: locul I – I.S.U. Vrancea, locul II – I.S.U. Brăila, locul III – I.S.U. Ilfov, iar la proba de descarcerare din vehicule: locul I – I.S.U. Ilfov, locul II – I.S.U. Vrancea, locul III – I.S.U. Constanţa. S-au acordat, de asemenea, diplome pentru cea mai bună echipă de paramedici, cea mai bună echipă de servanţi la descarcerarea din vehicule şi cel mai bun comandant de echipaj la aceeaşi categorie, toate cele trei titluri fiind revendicate de componenţii lotului I.S.U. Ilfov.
La competiţia prin care s-au testat deprinderile practice prin abordarea diferitelor scenarii de accidente au participat echipele reprezentative ale inspectoratelor judeţene pentru situaţii de urgenţă din Constanţa, Brăila, Buzău, Galaţi, Ilfov, Tulcea şi Vrancea, competitorii fiind supuşi la două probe: descarcerarea din vehicule şi acordarea primului ajutor calificat. Echipajele clasate pe locul I la fiecare probă în parte vor participa la etapa naţională a competiţiei care va fi organizată în judeţul Mureş de Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă.
Galerie imagini
Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.