Un an de pregătire a elevilor sălăjeni în domeniul situaţiilor de urgenţă

Vineri, 16 Mai 2014Sălaj

Un an de pregatire a elevilor salajeni in domeniul situatiilor de urgenta | imaginea 1 Concursurile cercurilor tehnico-aplicative de elevi în domeniul securităţii la incendiu „Prietenii Pompierilor" şi cu tematică de protecţie civilă "Cu viaţa mea apăr viaţa" constitue o verificatre a cunoştinţelor dar şi o foma de continuare a pregătirii în domeniul situaţiilor de urgenţă a elevilor.

Echipele de concurs pot fi constituite din băieţi, mixte sau din fete, elevii având vârsta cuprinsă între 10 şi 15 ani, pentru-clasele V-VIII, respectiv între 15 şi 18 ani, pentru clasele IX-XI, împliniţi în anul calendaristic desfăşurării concursului.

Un an de pregatire a elevilor salajeni in domeniul situatiilor de urgenta | imaginea 2 Concursurile au un caracter educativ, tehnico-aplicativ şi sportiv şi se organizează în scopul:

  • a) dezvoltării capacităţilor de înţelegere şi de apreciere a pericolelor generate de situaţiile de urgenţă pentru viaţă şi mediu, precum şi ai promovării atitudinilor şi comportamentelor corespunzătoare în rândul elevilor;
  • b) formării şi dezvoltării Ia elevi a unor trăsături moral-volitive, cum sunt: iniţiativa, spiritul de echipă, curajul, dârzenia, hotărârea, perseverenţa, cinstea, corectitudinea şi disciplina etc;

Pe stadioanul municipal Zalău, miercuri, 14 mai a.c., ora 09.00 s-a desfăşurat concursul „Prietenii Pompierilor", iar în joi, 15 mai a.c., s-au desfăşurat probele concursului "Cu viaţa mea apăr viaţa", la sala de sport a şcolii gimnaziale Corneliu Coposu. Aceste etape sunt fazele judeţene, constând în susţinerea unei probe teoretice şi a unor probe practice, iar echipele clasate pe locul I fiind desemnate echipele reprezentative ale judeţului.

Un an de pregatire a elevilor salajeni in domeniul situatiilor de urgenta | imaginea 3 Etapele superioare ale concursurilor se desfăşoară prin alternanţă din doi în doi ani. În acest an concursul "Prietenii pompierilor" continuă prin Etapa naţională care se va desfăşura în perioada 01-05.05.2014 în oraşul Râmnicu Vâlcea. I.S.U. Porolissum al judeţului Sălaj s-a aşteaptat la o participare cu echipaje bine pregătite, iar cei mai buni să câştige, recomandând studierea Regulamentelor de organizare şi desfăşurare emise de Ministerul Educaţiei Cercetării şi Tineretului, cu avizul Inspectoratul Generai pentru Situaţii de Urgenţă, care pot fi acesate pe siteul www.igsu.ro, „Pagina copiilor'.

În acest an la concursul organizat de I.S.U. Sălaj „Prietenii pompierilor” în colaborare cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Sălaj au participat nouă echipaje de la următoarele şcoli gimnaziale: din localităţile Marca, Bobota, Nuşfalău, Românaşi, Şcoala Silvania din Şimleu Silvaniei, Şcolile gimnaziale Simion Bărnuţiu, Mihai Eminescu, Liceul Ioan Sima şi Iuliu Maniu din Zalău. După finalizarea probelor clasamentul s-a prezentat astfel: prima poziţie i-a revenit Şcolii Simion Bărnuţiu Zalău, podiumul fiind completat în ordine de Şcoala Silvania Şimleu Silvaniei şi Şcoala Românaşi. La concursul „Cu viaţa mea apăr viaţa” care se va desfăşura mâine, la gimnaziu sunt înscrise 8 echipaje de la şcolile: Silvania din Şimleu Silvaniei, localităţilor Chieşd, Buciumi, Agrij, Cuzăplac, Iuliu Maniu, Gheorghe Lazăr şi Simion Bărnuţiu din Zalău. La liceu sunt înscrise patru echipaje şi anume: Liceul tehnologic Voievod Gelu Zalău, C.N.S.B. Şimleu Silvaniei, Liceul tehnologic Sâg şi Liceul reformat Wesseleny Zalău.

Pentru stimularea participanţilor, cu ocazia concursurilor, premianţilor li se vor acorda diplome, cupe, premii în bani, precum şi un „Steag de luptă", transmisibil de la un an la altul, iar câştigătorii în trei ani la rând vor intra în posesia definitivă a acestui steag.