Cu ajutorul Asociației Sportive “Dinamo Pompierul”, toate cele 12 subunități bihorene de pompieri au o sală de sport

Luni, 28 Ianuarie 2013Bihor
Autor: Ioana Anamaria Ungur

col. Teodor Balog - președintele Asociației Sportive "Dinamo Pompierul" Cu ajutorul Asociației Sportive “Dinamo Pompierul”, toate cele 12 subunități bihorene de pompieri beneficiază de câte o sală de sport, iar numărul aparatelor performante existente în fiecare dintre acestea este în creștere de la an la an.

Înființată în anul 2000, Asociația Sportivă “Dinamo Pompierul” se dovedește o adevărată ocrotitoare a sănătății și formei fizice a pompierilor militari bihoreni. Astfel, de câțiva ani, premiile pe care le oferă reprezentanților subunităților de pompieri din județ, pentru participarea la concursurile profesionale, constă în aparate performante de fitness. În aceste condiții, toate cele 12 subunități bihorene beneficiază de câte o sală de sport, iar numărul aparatelor existente în fiecare dintre acestea este în creștere de la an la an.

În condițiile vremurilor de criză, ideea amenajării unei săli de sport în fiecare subunitate de pompieri, este mai mult decât binevenită. Din păcate, veniturile salariale ale oamenilor care luptă cu focul, sunt departe de a le permite acestora accesul la o sală privată de sport și, cu atât mai puțin, achiziționarea unor aparate performante în regim propriu. În același timp, forma fizică este un deziderat imperios necesar desfășurării activității pompierilor militari.

Ideea amenajării unor săli de sport în fiecare subunitate din județul Bihor a apărut în urmă cu mai mulți ani. În sprijinul acesteia a venit Asociația Sportivă “Dinamo Pompierul” care, în ultimii 4 ani a făcut o tradiție din oferirea de premii, în obiecte, subunităților de pompieri participante la concursurile profesionale ale pompierilor militari. “Scopul acestei asociații este de a sprijini și promova sportul și activitatea fizică - ne spune col. Teodor Balog - președintele Asociației Sportive “Pompierul Dinamo” și, totodată, șeful Centrului Operațional din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență “Crișana” al județului Bihor. “În urma unei decizii luate la nivelul Asociației, s-a hotărît achiziționarea de materiale sportive, pe care să le oferim subunităților câstigătoare ale concursurilor profesionale. Astfel, după concursuri, fiecare subunitate primește un set de obiecte destinate activităților sportive, diferit de celelalte. Ne-am gândit la un astfel de sistem de premiere deoarece aceste obiecte pot fi folosite de toți angajații unei subunități” - a explicat col.Teodor Balog.

Eforturi susținute din cotizația membrilor

Printre obiectele sportive aflate acum la dispoziția pompierilor militari bihoreni se numără spaliere, biciclete, benzi de alergat, bănci de forță, mingi, rachete de tenis, mese pentru tenis de câmp, seturi de șah, seturi de remi etc. Totodată, Asociația sprijină sportivii din cadrul ISU Bihor care participă la competiții naționale și internaționale, decontând cheltuielile de transport, masă și cazare ale acestora. Și eforturile nu sunt deșarte, întrucât Inspectoratul pentru Situații de Urgență “Crișana” al județului Bihor se poate mândri cu rezultate de excepție obținute de sportivii pompieri la concursurile naționale de fotbal tenis, minifotbal, judo și chiar la competiții internaționale.

Ar mai fi de menționat doar faptul că, principala și aproape singura sursă de venit a Asociației o reprezintă cotizația membrilor, pompierii militari. Acesteia i se mai adaugă în cuantum infim un procent de 2% din impozitul pe venit sumă pe care, în baza prevederilor Codului Fiscal, contribuabilii persoane fizice au posibilitatea să o direcționeze către o entitate nonprofit.

Terenurile și competițiile de minifotbal, un alt scop nobil al Asociației Sportive

Tot de la președintele Asociației, col. Teodor Balog am aflat că, în ultimii ani, organizația a susținut intens activitatea și concursurile de minifotbal. Inițial au fost organizate competiții între echipele subunităților, gândite să asigure nu doar o dezvoltare a spiritului sportiv ci și o formă de socializare și cunoaștere reciprocă între pompierii bihoreni. În urma acestor competiții, a fost selectat un lot de pompieri sportivi care au format echipa de minifotbal a ISU “Crișana”, echipă ce s-a clasat în primele 5 locuri în campionatul desfășurat la nivel național.

Tot pentru încurajarea acestei activități, Asociația Sportivă a susținut amenajarea de terenuri de sport în subunitățile de pompieri. Unele sunt deja gata, altele în curs de amenajare, iar altele, în plan. Printre subunitățile care beneficiază deja de un teren de fotbal se regăsesc: Garda nr. 2 de interventie 1 Mai - în cadrul Bazei de Pregătire 1 Mai, Detașamentul nr. 1 Pompieri Oradea, Detașamentul nr. 2 Pompieri Oradea, Detașamentul de Pompieri Salonta, Detașamentul de Pompieri Marghita, Stația de Pompieri Săcuieni, Staţia de Pompieri Valea lui Mihai. În același timp este în discuție amenajarea unui teren de fotbal și la Staţia de Pompieri Ştei, în vreme ce la Staţia de Pompieri Aleşd, pe locul fostei grădini de legume, se află în plan amenajarea unui teren de fotbal dar și de pregătire profesională.

Deși pentru moment competițiile de minifotbal au fost sistate, pompierii sportivi bihoreni care îndrăgesc acest sport speră ca ele să fie reluate cât mai curând, așteptând nerăbdători noi provocări, sportive, cu balonul rotund.

 

Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.