Garda de Pompieri Tinca la... "majorat"!

Vineri, 31 Mai 2013Bihor
Autor: Ioana Anamaria Ungur

Garda de Pompieri Tinca la majorat | imaginea 1 Pompierii militari ai Gărzii Tinca au sărbătorit joi, 30 mai a.c., ziua unității. O cifră frumoasă, 18 ani de la înființare. Un "majorat" din toate punctele de vedere pentru că, la acest ceas aniversar, Garda Tinca se bucură de un colectiv bine închegat de profesioniști gata să intervină oricând pentru salvarea semenilor aflați la ananghie. La mulți ani!

Dimineața zilei de joi, 30 mai a.c., se anunța a fi una festivă pentru militarii Gărzii Tinca, pompierii de aici urmând a aniversa 18 ani de la înființarea subunității. Dar, cum neprevăzutul nu ține niciodată seama de evenimentele planificate, ședința festivă a fost amânată cu aproximativ o oră, militarii grăbindu-se a-i veni în ajutor, salvând viața unei octogenare care a încercat să-și pună capăt zilelor dând drumul gazului dintr-o butelie. După ce și-au incheiat cu succes misiunea, salvatorii tincani s-au întors la Gardă, unde, alături de lt.col. Marius Smolinschi - comandantul Grupului 3 de Intervenție Salonta, cpt. Dorel Mătiuț - comandantul Detașamentului de Pompieri Salonta, cpt. Ciprian Goia - locțiitorul comandantului Detașamentului Salonta și lt. Călin Vancea - ofițer 3 la Garda Tinca au serbat ziua locului lor de muncă.

Înființată la 30 mai 1995, Garda Tinca a purtat inițial numele de Pichetul de Pompieri Tinca având un număr foarte redus de pompieri - militari în termen. Subunitatea s-a dezvoltat continuu, în prezent beneficiind de o clădire nouă și de un colectiv bine închegat de profesioniști. Din anul 2008 în cadrul subunității bihorene funcționează și o substație SMURD dotată cu o ambulanță de tip B2, PA-T (prim ajutor calificat și transport).

Garda de Pompieri Tinca la majorat | imaginea 2 În cadrul ședinței festive, pompierii militari tincani au primit aprecierile și mulțumirile comandantului Grupului de Intervenție Salonta din care subunitatea face parte - lt.col. Marius Smolinschi - pentru profesionalismul și dăruirea de care dau dovadă, zi de zi, în îndeplinirea misiunilor care le sunt încredințate. Lt.col Marius Smolinschi și plt.adj. Szerak Claudiu sunt doi dintre pompierii "veterani" care au activat în cadrul Grupului de Intervenție încă de la începuturile timpurii ale subunității tincane. Aceștia le-au povestit colegilor mai nou veniți câteva momente din istoria Gărzii Tinca. "Au fost vremuri grele ca la orice început. Până s-a construit clădirea în care azi funcționează unitatea, pompierii își făceau turele de serviciu după care lucrau efectiv la ridicarea construcției. A fost greu, dar, eforturile n-au fost în zadar" - a spus lt. col. Marius Smolinschi, amintind că, în ciuda oboselii și a greutăților, pompierii militari tincani au fost întotdeauna dedicați meseriei lor de salvatori, îndeplinindu-și cu responsabilitate misiunile.

La finalul ședinței festive, militarii s-au adunat alături de superiorii lor în curtea unității, unde, în ciuda stropilor deși de ploaie, au organizat o mini-competiție de fotbal, în vreme ce, mai la o parte, pe un foc păzit cu strășnicie de pompieri, se pregătea un delicios bogracs la ceaun cu care aveau să se răsfețe după efortul depus.

Galerie imagini

 

Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.