Studenții de azi, pompierii de mâine!
Cinci tineri studenți ai Facultății de Pompieri au desfășurat, în perioada 4 iulie - 2 august a.c., activitățile specifice stagiului obligatoriu de practică în cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență “Crișana” al județului Bihor. Ei au fost repartizați în cadrul câtorva din subunitățile de pompieri din județ. Am căutat să aflăm ce gânduri i-au mânat a se-n rola pe frontul incandescent și cum percep ei perioada de practică.
Tinerii surprind plăcut cu energia și devotamentul lor, cu gândurile curajoase și nobile specifice unor adevărați pompieri. Sunt la vârsta la care pot muta munții. Vârsta la care pot înfrunta cu bărbăție provocările meseriei ce și-au ales-o. Cu ajutorul pompierilor experimentați, acești tineri pot deveni pompierii care mâine vor oferi sprijin și încredere. Noi le urăm succes!
Meseria de pompier, o meserie nobilă
Pe Bogdan Ardelean l-am găsit alături de comandantul Detașamentului 1 Pompieri Oradea, lt.col. Sorin Lupșea, participând la un exercițiu amplu in cadrul Bazei de Pregătire de la 1 Mai. Bogdan este student pompier care s-a aflat în practică în cadrul I.S.U. Bihor. El a efectuat stagiul de practică în cadrul Stației de Pompieri Aleșd, subunitate din cadrul Grupului 1 de Intervenție Oradea. Bogdan își dorește să ajungă pompier deoarece întotdeauna și-a dorit să facă un lucru în viață care să îi permită să poată ajuta alți oameni. “Consider că meseria de pompier este una nobilă și am decis că aceasta ar fi cea mai potrivită” - spune tânărul.
“Chiar am ieșit dintr-un antrenament greu care presupunea căutarea de victime într-o zonă inundată cu fum într-o clădire cu etaj și parter” - ne-a spus tânărul extrem de încântat și parcă nesimțind oboseala de după antrenament. Stagiul de practică în cadrul I.S.U. Bihor i-a adus nenumărate beneficii în pregătirea profesională. “Am avut o relație excelentă cu ofițerii și subofițerii de aici. M-au ajutat cu tot ce am cerut plus ce au considerat dumnealor că am nevoie. La Facultate ne axăm în bună parte pe teorie, în practică însă ne putem confrunta cu situații reale. Chiar la Oradea, tot în perioada stagiului de practică, am prins, acum un an jumate, incendii aproape zilnic. Am fost solicitați la maxim. Am acumulat experiență multă aici. Am învățat ce înseamnă să stingi focul iarna, când sunt -20 de grade afară, cum e să lucrezi în condiții vitrege. E greu dar aș mai vrea. Mă simt bine când vin de la un incendiu, am sentimentul lucrului bun făcut pentru ceilalți, am senzația de multumire că am reușit să facem cât s-a putut în condițiile găsite la fața locului.” - a adăugat viitorul pompier.
Practica - o perioadă scurtă de timp, dar de eficiență maximă
Bogdan Smolinschi și Vladimir Kubinyecz au efectuat stagiul de practică în cadrul Detașamentului de Pompieri Salonta, structură integrată a Grupului 3 de Intervenție Salonta.
Întrebat de ce a ales să-și îndrepte pașii spre meseria de pompier, Bogdan Smolinschi spune: Am ales să studiez la această Facultate pentru că îmi dă posibilitatea de a ajuta oameni”. De altfel, tânărul are un exemplu demn de urmat în familie: tatăl lui, col. Marius Smolinschi fiind un pompier cu state vechi și comandant al Grupului 3 de Intervenție Salonta.
În ce privește perioada stagiului de practică, Bogdan apreciază această perioadă de timp ca fiind relativ scurtă, dar eficientă. “Am acumulat cunoștințe si am dobândit deprinderi practice datorită intervențiilor la care am participat. Cel mai interesant eveniment la care am luat parte pe perioada stagiului de practică, mi s-a părut antrenamentul cu bărcile pneumatice desfășurat pe Crișul Negru. Acesta a fost ceva absolut nou pentru mine.”
Colegul său, Vladimir Francisc Kubinyecz, și-a dorit să ajungă pompier deoarece: am considerat că la terminarea studiilor voi avea un loc de muncă asigurat, siguranță financiară, statut social bun și o carieră militară în care pot avansa promițător de-a lungul anilor. Despre stagiul de practică Vladimir afirmă: “Practica s-a desfășurat în condiții optime, având ocazia să particip la 2 intervenții, un anternament practic de salvare de la înec, verificarea planurilor de intervenție a unor obiective din raionul de intervenție și întocmirea unor documente specifice subunității de pompieri. Toate aceste activități mi-au fost de un real ajutor, completând eficient cunoștințele teoretice acumulate în facultate”.
Pompierii, oamenii mereu pregătiți să intervină
Samuel Bila, student al Facultății de Pompieri, a efectuat stagiul de practică în cadrul Detașamentului 1 de Pompieri Oradea, subunitate cuprinsă în cadrul Grupului 1 de Intervenție Oradea. “Când am ales să urmez această facultate prima intenție a fost aceea de a deveni militar. Întotdeauna am privit cu simpatie armata. Am optat să devin pompier pentru că pompierii sunt oricând pregătiți să intervină, sunt cei care ajută.” - spune Samuel. Perioada de practică i se pare cea mai frumoasă din întreaga activitate de student întrucât “învăț o serie de noțiuni care mă ajută foarte mult în procesul de studiu. La Facultate suntem axați în principal pe studiu și antrenamente, dar în perioada de practică reușesc să învăț direct din profesionalismul și experiența comandanților și subofițerilor. Antrenamentele sunt mai ample, mai complexe, mai specializate. Am un sentiment aparte când reușesc să particip la o intervenție. În perioada de practică am înțeles ce înseamnă cu adevarat misiunea pompierilor”.
Practica - sedimentarea noțiunilor teoretice
Sorin Petruț a efectuat stagiul de practică în cadrul Secției de Pompieri Beiuș, subunitate din cadrul Grupului 3 de Intervenție Salonta. Întrebat de ce a ales să urmeze cursurile Facultății de Pompieri tânărul spune: “Am ales meseria de pompier pentru că eu cred că este o meserie de viitor, îmi place foarte mult, după terminarea facultății avem un loc e muncă asigurat și îmi place să lucrez cu oamenii”.
Sorin consideră că pe parcursul stagiului de practică a învățat lucruri interesante. “Am participat la recunoașteri în teren, am participat la simulări de exerciții în incinta subunității, dar, din păcate nu am prins niciun incendiu pe durata stagiului.” - a adăugat studentul concluzionând că, după terminarea stagiului de practică a rămas cu câteva lucruri bine fixate legate de această meserie.
Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.