Premierul Victor Ponta: "Șeful Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă şi-a făcut datoria!"

Vineri, 24 Ianuarie 2014București

Premierul Victor Ponta   Seful Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta si a facut datoria | imaginea 1 Premierul Victor Ponta a adresat vineri, 24 ianuarie a.c., un mesaj angajaților MAI. Cuvintele, au venit ca o încurajare pentru pompierii rămași fără comandant, victime ale unui circ mediatic fără precedent. Redăm mai jos, integral, discursul premierului:

"Mulţumesc, domnule vicepremier. Doamnelor şi domnilor, bună dimineaţa!

Într-adevăr, este Ziua Unirii şi este o sărbătoare pe care nu trebuie în niciun caz să o uităm, indiferent de evenimente. În mod normal, ar fi trebuit să fiu la Iaşi, însă am vrut să vin astăzi aici pentru a vă spune dumneavoastră şi celor care sunt şi în teritoriu câteva lucruri foarte importante. În primul rând, Ministerul de Interne este, într-adevăr, coloana vertebrală a statului român şi am venit să vă spun că, în ceea ce mă priveşte, am totală încredere în capacitatea dumneavoastră de acţiune, am tot respectul pentru ceea ce faceţi în fiecare zi şi în fiecare oră; şi astăzi este sărbătoare, mâine este week-end, cei mai mulţi dintre români se odihnesc. Dumneavoastră şi reprezentanţii MAI, indiferent că este vorba de poliţişti, jandarmi, pompieri, tot pe stradă sau în acţiune sunt, la accidente, la momente dificile, la tot ceea ce-i de făcut în fiecare minut şi în fiecare zi; aşa încât, indiferent de ceea ce se spune sau nu se spune la televizor, repet, în ceea ce mă priveşte, aveţi tot sprijinul meu, aveţi toată încrederea mea, cu toţii, şi am venit să vă cer doar să vă faceţi în continuare datoria foarte bine.

Dacă au existat şi există, în mod sigur, în activitatea oricărei structuri lucruri care nu merg foarte bine, trebuie doar să le îndreptăm. Responsabilităţi, inclusiv politice, există întotdeauna. Evident, miniştrii vin şi pleacă; am lucrat foarte bine cu domnul ministru Stroe, însă oamenii politici au responsabilităţile lor. Însă dumneavoastră trebuie să vă faceţi în continuare datoria şi o să vă apăr cu toate forţele şi împotriva oricui va veni să generalizeze lucruri care n-au funcţionat, chiar dacă vorbim de accidentul de luni, în niciun caz vina nu aparţine structurilor MAI, ci altor structuri şi instituţii ale statului, care, de altfel, şi-au şi asumat această vină.

Eu am venit să vă spun foarte clar să vă vedeţi de misiuni în continuare, aveţi toată încrederea şi sprijinul meu, aveţi la conducere, în acest moment, un ministru interimar, domnul Oprea, care ştie foarte bine cum funcţionează ministerul, ştie foarte bine, chiar mai bine decât mine, şi care sunt mecanismele de autoritate, fiind militar, ca cei mai mulţi dintre dumneavoastră.

Vreau să vă continuaţi activitatea, chiar dacă au fost lucruri care n-au funcţionat foarte bine, împreună cu domnul vicepremier Oprea, cu domnul Arafat, cu reprezentanţii dumneavoastră, chiar de astăzi ne apucăm să îmbunătăţim acele proceduri care trebuie să funcţioneze mai bine. Însă oamenii din teren şi cei pe care îi conduceţi dumneavoastră şi-au făcut întotdeauna datoria şi vreau să le daţi un mesaj foarte clar de încredere.

Nu o să accept de la nimeni să vorbească despre reprezentanţii Ministerului de Interne, indiferent ce sunt ei, poliţişti, jandarmi, pompieri, oameni de la ISU, altfel decât aşa cum merită, adică, în termeni laudativi pentru efortul şi pentru curajul pe care îl aveţi de fiecare dată. Ţin foarte mult şi cred că astăzi, chiar dacă este Ziua Unirii, acesta era mesajul cel mai important pe care trebuia să îl dau şi pe care vă rog să îl transmiteţi către toţi cei care reprezintă Ministerul de Interne şi structurile Ministerului de Interne.

Avem comandă, aveţi foarte bine ceea ce trebuie făcut în fiecare minut şi în fiecare oră şi în fiecare zi. La treabă! Uitaţi-vă mai puţin la televizor, asta-i treaba oamenilor politici, să se uite şi să răspundă dacă ceva nu merge bine. Dumneavoastră aveţi treaba de salvat vieţi şi de făcut ca societatea să meargă în continuare în mod obişnuit, şi asta vă rog să faceţi şi din această secundă şi din acest minut.

Vom lucra chiar de astăzi la proceduri, vedem ce a funcţionat, ce nu a funcţionat, îmbunătăţim, s-au asumat răspunderi, chiar dacă uneori nu era vorba de vinovăţie, răspunderea nu-i acelaşi lucru cu vinovăţia. Cred că şeful Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă şi-a făcut datoria şi oamenii din teren, de acolo, de la locul accidentului, şi-au făcut datoria. Dacă li s-ar fi spus unde să caute în mod corect, probabil că lucrurile arătau altfel, dar, repet, responsabilitatea uneori nu-i acelaşi lucru cu vinovaţia. Înţeleg acest lucru, vă rog să îl înţelegeţi şi dumneavoastră şi ceilalţi să vă faceţi treaba în continuare.

În rest, tot de astăzi avem din nou treabă. Înţeleg că există o avertizare privind vremea. Cea mai mare parte din probleme cad tot la Ministerul de Interne şi la structurile din Ministerul de Interne. La ora 13:00 vicepremierul Oprea va conduce Comandamentul la care vor participa şi celelalte instituţii, nu doar Ministerul de Interne, ci şi toate celelalte care trebuie să funcţioneze foarte bine. Repet, autoritate, profesionalism şi eficienţă în ceea ce faceţi.

Am venit, încă o dată spun, să vă apăr atunci când este cazul. Atunci când sunt greşeli, evident, le sancţionăm. Dar o ţară nu poate funcţiona fără o instituţie fundamentală ca a dumneavoastră, care să fie în poziţie de luptă, în poziţie de acţiune şi să meargă mai departe, indiferent de câte lucruri merg bine sau merg prost. Au fost sute şi mii de acţiuni de succes, în care aţi salvat o mulţime de vieţi. Foarte puţin se ştie despre acestea. La fel vă rog să faceţi în continuare, să vă faceţi datoria şi, în ceea ce mă priveşte, atât timp cât voi fi şef al Guvernului, o să vă sprijiin şi o să vă apăr de toţi cei care spun altceva despre dumneavoastră. Deci, fără vorbe multe, înapoi la treabă, că dumneavoastră aveţi treabă în fiecare oră şi în fiecare minut.

Domnul Oprea va asigura conducerea ministerului; cât mai multă stabilitate şi cât mai multă linişte la conducere înseamnă mai multă eficienţă în toate structurile. Ne ştim destul de bine din ultimii doi ani, vă ştiu pe fiecare dintre dumneavoastră, ştiu foarte bine că vă faceţi treaba bine, şi corect, şi eficient, şi vă rog să v-o faceţi în continuare, după care, în cel mai scurt timp, până săptămâna viitoare, în ceea ce priveşte proceduri, vom lua măsurile de îndreptare. Atât. La muncă! Mulţumesc!

Sigur, este sărbătoare, este Ziua Unirii, dar poate astăzi este o zi mai specială şi cred că datoria dumneavoastră şi a mea era alta decât doar să sărbătorim. Nu ştiu când aveţi dumneavoastră timp de sărbătorit, că şi sărbătorile la dumneavoastră sunt tot acţiuni de asigurare că ceea ce se sărbătoreşte se sărbătoreşte în pace şi în linişte. De aceea am simţit nevoia să vă dau acest mesaj de încredere şi de admiraţie pentru ceea ce faceţi şi pentru ceea ce fac oamenii zi de zi pe stradă şi cred că este cel mai important mesaj, inclusiv de Ziua Unirii. Mulţumesc. Şi la muncă!"