Unul dintre cele mai moderne şi bine dotate dispecerate integrate din România a fost inaugurat la Deva

Joi, 13 Februarie 2014Hunedoara

Unul dintre cele mai moderne si bine dotate dispecerate integrate din Romania a fost inaugurat la Deva | imaginea 1 Marți, 11 februarie a.c., a avut loc prezentarea Dispeceratului integrat din cadrul Centrului de Management al Situaţiilor de Urgenţă Hunedoara, investiţie realizată din fondurile Consiliului Judeţean Hunedoara şi dotată la standarde europene, cu aparatură de comunicaţii de ultimă generaţie.

Acesta este primul dispecerat integrat din ţară, care va îngloba şi dispeceri de la Salvamont Hunedoara pe lângă cei ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, Inspectoratului de Poliţie Judeţean, Inspectoratului de Jandarmi Judeţean, Serviciului Judeţean de Ambulanţă care lucrează, deja, împreună în noul centru.

La eveniment au participat colonelul Mugurel Stanov, prim-adjunct al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, Mircea Ioan Moloţ, preşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara, Sorin Vasilescu, prefectul judeţului Hunedoara şi inspectorii şefi ai Inspectoratelor pentru Situaţii de Urgenţă din judeţele Timiş, Arad, Caraş, Alba şi Sibiu.

Unul dintre cele mai moderne si bine dotate dispecerate integrate din Romania a fost inaugurat la Deva | imaginea 2 Prin crearea acestui dispecerat integrat se urmăreşte eficientizarea utilizării resurselor umane şi materiale şi armonizarea procedurilor de lucru specifice în cazul gestionării urgenţelor şi a acordării asistenţei medicale de urgenţă şi a primului ajutor calificat în faza prespitalicească. Se are în vedere îmbunătăţirea intervenţiei în situaţii de urgenţă la nivelul judeţului şi realizarea unui management unitar de preluare a cazurilor la nivel judeţean.

„Timpul de răspuns la intervenţii cunoaşte o îmbunătaţire odată cu operaţionalizarea dispeceratului integrat. Datorită faptului că informaţia este una unitară, deciziile care se vor lua în anumite situaţii vor fi mai eficiente, deoarece aici avem toate informaţiile la un loc”, declară inspectorul şef al I.S.U. Hunedoara, locotenent colonel Viorel Demean.

În cadrul Centrului Judeţean pentru Managementul Situaţiilor de Urgenţă funcţionează şi Centrul Judeţean de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei destinat coordonarii operaţiunilor asociate situaţiilor de urgenţă produse. Centrul Judeţean de Conducere şi Coordonare a Intervenţiei se activează în situaţii de urgenţă de amploare şi complexitate deosebite. C.J.C.C.I. este compus din personal al tuturor instituţiilor care fac parte din cadrul Comitetului judeţean pentru situaţii de urgenţă si reprezintă aparatul de lucru al acestuia.

În situaţii de rutină sau alertă cod galben, C.J.C.C.I. este asigurat de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă. În situaţii complexe cod portocaliu se realizează activarea parţială a C.J.C.C.I.. În acest caz, personalul I.S.U. se suplimentează cu experţi şi specialişti ai instituţiilor deconcentrate şi descentralizate la nivel judeţean, implicate în gestionarea situaţiei de urgenţă. Activarea totală a C.J.C.C.I. se realizează în cazul codului roşu prin încadrare completă; reprezentanţii instituţiilor deconcentrate ale ministerelor şi ai instituţiilor reprezentative la nivel judeţean asigură fundamentarea hotărârilor care vor fi luate în comitetul judeţean şi asigură, totodată, ducerea la îndeplinire a hotărârilor adoptate de acest organism.

Galerie imagini

 

Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.