Cea mai nouă autospecială a pompierilor olteni, prezentată copiilor

Marți, 15 Aprilie 2014Olt

Cea mai noua autospeciala a pompierilor olteni  prezentata copiilor | imaginea 1 Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Matei Basarab” al județului Olt a desfășurat în această săptămână o serie de activități pentru elevii din Slatina și județul Olt, acestea fiind planificate pentru a sprijini programul „Școala altfel - Să ştii mai multe, să fii mai bun!”, derulat de Ministerul Educaţiei Naționale.

Miercuri, 09 aprilie, porțile Inspectoratului au fost larg deschise pentru elevii și cadrele didactice din Slatina și un motiv bun ca celor interesați să le fie prezentată cea mai nouă autospecială care a intrat în dotarea ISU Olt – autospeciala C.B.R.N. – Chimic, Biologic, Radiologic, Nuclear. Autospeciala este destinată intervenției la accidente chimice, biologice, radiologice și nucleare sau a unor atacuri teroriste cu substanțe periculoase ( antrax, VX, soman, etc. ). Aceasta are în dotare echipamente ultra moderne de detectare a substanțelor periculoase, dar și de protecție a personalului care intervine în mediul contaminat.

Cea mai noua autospeciala a pompierilor olteni  prezentata copiilor | imaginea 2 Autovehiculul si echipamentele sunt achiziționate prin proiectul „EMERSYS – Pentru un sistem transfrontalier, integrat de detecţie şi proceduri armonizate de răspuns rapid la situaţii de urgenţe nucleare, radiologice, biologice, chimice”, demarat în luna iulie a anului trecut și la care Inspectoratul General pentru Situații de Urgență este partener. Proiectul este finanţat prin Programul de Cooperare Transfrontalieră România – Bulgaria 2007 – 2013, cofinanţat de Uniunea Europeană prin Fondul European de Dezvoltare Regională şi Guvernele României şi Bulgariei.

Valoarea totală a proiectului este de 5,848,903.77 Euro, fonduri destinate cu precădere dotării cu echipamente specializate moderne pentru intervenţia la urgenţe NRBC, soft-uri de calcul a riscului şi urmărilor accidentelor industriale, precum şi formării personalului de intervenţie din judeţele de la graniţa România - Bulgaria în vederea utilizării acestora. Autospeciala va fi operaționalizată după încheierea procedurilor de înmatriculare, va intra în dotarea Detașamentului de Pompieri Slatina, dar va interveni pe întreg teritoriul județului, iar, dacă situația o va impune, și în alte zone ale țării.

Galerie imagini