Pompierii timișeni intervin în Serbia

Luni, 26 Mai 2014Timiș

Pompierii timiseni intervin in Serbia | imaginea 1 Cei 11 pompierii timișeni, aflați în misiune de asistență la inundații în Republica Serbia, își continuă activitățile de intervenție, alături de echipe de salvare sârbe. Echipele de pompieri din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență BANAT al județului Timiș, plecați în misiune marți, 20 mai a.c., intervin în forță în zona de nord a Serbiei, puternic afectată de inundații. Pompierii militari acționează în regiunea Jamena – Morovic, în echipe mixte româno – sârbe.

Cele mai mari probleme sunt în localitatea Jamena, unde nivelul apei depășește 2 m adâncime, întreaga populație a fost complet evacuată și structura de rezistență a caselor a fost puternic afectată. Pompierii români au intervenit cu bărcile de salvare pentru a verifica locuințele oamenilor și pentru a recupera animalele rămase încă în viață. În cursul acestei săptămâni au fost salvate mii de animale de talie mică și mijlocie – păsări de curte, câini, pisici, ovine și porcine. Animalele de talie mare, blocate de apă în zone înalte, au fost hrănite la fața locului, de către echipele de salvare care au transportat furaje cu bărcile. Pompierii militari au recuperat însă și leșuri de animale, în urma recensământului făcut de autorități, peste 70% dintre acestea fiind înghițite de apă.

Pompierii timiseni intervin in Serbia | imaginea 2 Aflată de cealaltă parte a răului Bosut, localitatea Morovic a fost mai puțin afectată de apă. Aici, pompierii timișeni au evacuat apa din locuințele inundate, au consolidat digul de protecție al localității cu saci de nisip și au supravegheat permanent nivelul răului. Echipajul de pompieri de pe autocisterna adusă din România asigură în permanență transportul și distribuirea apei potabile în zona afectată.

Pompierii din cadrul ISU Timiș execută o misiune de asistență internațională cu durata de 7 zile, în regim de autosuficiență. Pentru a fi cazați în condiții de siguranță, autoritățile locale le-au pus la dispoziție o clădire dezafectată, în care românii și-au asigurat pe cont propriu condițiile de odihnă, hrănire și electricitate. De asemenea, pentru a își putea exercita dreptul la vot cu ocazia alegerilor europarlamentare, Ministerul de Interne al Republicii Serbia le-a asigurat transportul spre Ambasada României din Belgrad. Pompierii militari vor reveni în țară marți, 27 mai a.c..

Pompierii timiseni intervin in Serbia | imaginea 3