Omul potrivit la locul potrivit, în timpul liber sau la serviciu

Luni, 02 Februarie 2015Teleorman

Omul potrivit la locul potrivit  in timpul liber sau la serviciu | imaginea 1 Pompierii salvatori sunt eroii anonimi care vin în ajutorul semenilor ori de câte ori aceştia se găsesc în situaţii limită. Pompierul este în primul rând un „OM”, un om care trebuie să fie pregătit în mai multe domenii, care trebuie să cunoască toate secretele meseriei pentru a-şi îndeplini cu eficienţă misiunile.

Pompierul trebuie să deţină totodată calităţi personale deosebite, cum ar fi responsabilitatea, curajul, devotamentul, spiritul de sacrificiu și dăruirea faţă de semeni. Aceste calități îi desăvârșesc și spiritul civic, așa cum trebuie să se regăsească în orice societate normală.

Plecând de la ideea că omul trebuie să aibă şansa unor modele în viață, nu trebuie să uităm că spiritul civic se învaţă. E suficient doar să-l preţuieşti şi să-l iubeşti pe cel de lângă tine, să dai dovadă de altruism şi să fii capabil de sacrificii pentru a ajuta pe cineva.

Așa s-a întâmplat și în ziua de 23 ianuarie a.c., când plt. maj. Ciupercă Florin, subofițer în cadrul Detașamentului de Pompieri Alexandria, aflat în concediu de odihnă, a observat că în zona unde locuiește a avut loc un accident rutier, cu posibile victime. În cel mai scurt timp posibil, acesta s-a deplasat la locul evenimentului pentru a veni în sprijinul pasagerilor celor două autoturisme.

Omul potrivit la locul potrivit  in timpul liber sau la serviciu | imaginea 2 Evenimentul a fost relatat în presa locală ca o acțiune pozitivă, evidențiindu-se latura umană a pompierului Ciupercă Florin, cu un spirit civic desăvârșit, ceea ce îl onorează și, totodată ne onorează instituția noastră - Inspectoratul pentru Situații de Urgență Teleorman - dovedind, dacă mai era cazul, că personalul unității noastre este unul cu înaltă ținută morală, alcătuit din oameni dedicați binelui public și sprijinirii celor aflați la nevoie.

Pentru a vă prezenta exact firul întregii acțiuni desfășurate la acest eveniment, dați-mi voie să vă menționez articolul apărut în mediul online, pe site-ul www.totalimpact.ro, în ziua de sâmbătă, 24 ianuarie 2015, și anume:

„Un accident rutier petrecut aseară la intersecția străzilor 1 Mai și Libertății a fost la un pas să ia amploare, dacă un pompier care locuia în zonă nu ar fi intervenit la timp pentru îndepărtarea pericolului. …

O fetiță, aflată în mașina care circula regulamentar, a intrat în stare de șoc, și cu greu s-a putut opri din plâns. Însă, a avut noroc... Imediat după impact, un pompier  care locuiește în zonă a ieșit din casă să acorde primul ajutor. Când a auzit bubuitura, Florin Ciupercă, plutonier major în cadrul  ISU Teleorman, a fugit din casă, cum a apucat... chiar dacă se afla în concediu de odihnă și ar fi putut să-și vadă de treabă... La fața locului era în papuci și haine de casă.

Omul potrivit la locul potrivit  in timpul liber sau la serviciu | imaginea 3 Pentru că în multe situații de urgență a lucrat și ca pompier SMURD, acesta a acordat primul ajutor fetiței care era atât de speriată încât nici nu mai putea spune dacă o doare ceva. În timp ce o ținea de vorbă, pompierul încerca să vadă dacă e rănită. Din fericire, copilul nu a avut nevoie de îngrijiri medicale. După ce s-a asigurat că minora nu a suferit leziuni, Florin Ciupercă a luat primele măsuri PSI, pentru a îndepărta pericolul iminent creat în urma scurgerilor de combustibil: a deconectat bateria de la mașină și a cerut celor prezenți să nu fumeze în zona respectivă.

Mai mult decât atât, pentru că fetița era îmbrăcată subțire și tremura de frig, pompierul a luat-o acasă. Și pe ea, și pe mama ei. Cele două au rămas cu soția acestuia, până la întoarcerea tatălui, care a mers la Poliție pentru declarații. Un gest frumos, care nu mai ține de meserie, ci de...omenie.”

„În calitate de decidenți față de ceea ce înseamnă prezentul și viitorul acestei instituții, avem obligația de a menține viu acest spirit de devotament, de a promova ca exemple aceste calități personale ale pompierilor și de a-i onora pe aceia dintre noi care constituie modele atât pentru colegii lor, cât și pentru cetățenii județului nostru. Toate aceste elemente transformă nobila misiune de pompier din profesie în vocaţie.

Sunt convins că cei mai mulți dintre dumneavoastră ați fi procedat la fel în astfel de situații, însă pentru profesionalismul și modul exemplar în care s-a comportat dl. plt. maj. Ciupercă Florin, manifestând curaj și solidaritate față de aproapele său, repere ce definesc menirea de salvator, doresc să-i adresez mulțumiri și felicitări în numele întregului colectiv al unității noastre și să-l recompensez cu citarea prin Ordin de Zi pe Unitate” a precizat domnul inspector șef al I.S.U. „A. D. Ghica” al județului Teleorman - colonel Sandu Liviu Sorinel.

Galerie imagini

 

Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.